16042015.jpg

Obeleženo 54 godine Instituta za naučne informacije VMA

20. 04. 2015

Svečanost povodom obeležavanja 54. godišnjice osnivanja Instituta za naučne informacije Vojnomedicinske akademije održana je 15. aprila 2015. godine na VMA.
U uvodnoj reči načelnica Instituta prof. dr Silva Dobrić istakla je da uvođenje novina u radu koje će omogućiti svim zaposlenima VMA da na jednostavniji i brži način dođu do potrebnih stručnih i naučnih informacija iz oblasti biomedicine ostaje prioritetan zadatak kolektiva. Dodala je i da na ovaj način Institut nastavlja viziju general-majora akademika dr Gojka Nikoliša koji je prvi prepoznao potrebu da se na organizovan i sistematičan način pretražuju, prikupljaju, obrađuju i desiminuju naučne informacije iz oblasti medicine.
Tokom svečanosti je prikazan film o razvoju Instituta i njegove stručne biblioteke, a potom su predstavljene i novine u radu. Unapređenu verziju elektronskog kataloga bibliotečkog fonda predstavio je dipl. inž. elektrotehnike Aleksandar Arsenović iz Odeljenja za održavanje Sektora za logistiku VMA istakavši sve mogućnosti pretraživanja kataloga preko interne mreže VMA. Prezentovane su i mogućnosti dostavljanja zahteva za nabavku knjiga elektronskim putem i proces obaveštenja korisnika o pristiglim knjigama. Viši samostalni knjižničar Ljiljana Simić izložila je selektivnu bibliografiju tekstova "Pomenik" objavljenih u časopisima "Vojnosanitetski pregled" i "Vojnosanitetski glasnik". Tekstovi su posvećeni znamenitim ličnostima iz oblasti medicine i srodnih nauka koji su svojim radom značajno doprinele razvoju zdravstvene delatnosti na našim prostorima i vojnog saniteta, a elektronsko izdanje bibliografije biće dostupno na sajtu "Vojnosanitetskog pregleda".
Institut za naučne informacije osnovan je 15. aprila 1961. godine kada su u njegov sastav uključene redakcija časopisa „Vojnosanitetski pregled“ i stručna biblioteka VMA.
 

 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas