Убод крпеља
- интервенција, анализа, препоруке -
 
Грађани који сумњају на убод крпеља могу се јавити у Институт за епидемиологију Војномедицинске академије сваког радног дана (од понедељка до петка) од 8.00 до 14.30 часова. Осталим данима и у периоду након радног времена, лица са војним здравственим осигурањем могу се обратити Центру хитне помоћи ВМА, а остала лица дежурним домовима здравља. За убоде крпеља код мале деце, грађани треба да се обрате надлежном дечјем диспанзеру, односно Универзитетској дечјој клиници Тиршова или Институту за здравствену заштиту мајке и детета.
Здравствене услуге интервенције, анализе и писаног извештаја након уједа крпеља за лица са војним здравственим осигурањем су бесплатне. Лица са упутом цивилне здравствене установе не плаћају одстрањивање крпеља, али сносе трошкове анализе и епидемиолошког закључка.
Грађани без здравственог осигурања и упута надлежног лекара сносе трошкове за једну или више следећих услуга:
  1. Одстрањивање крпеља из коже
Одстрањују се само цели и неоштећени крпељи из коже. Одстрањивање заосталих делова претходно откинутих или нестручно вађених крпеља не сматра се хитном медицинском интервенцијом и за те здравствене услуге потребно је обратити се надлежним установама примарне или секундарне здравствене заштите.
Одстрањивање крпеља уз упут надлежне здравствене установе, као и сва одстрањивања у Центру хитне помоћи ВМА су бесплатна за лица са важећим здравственим осигурањем. Пацијентима без упута, као и неосигураним лицима, одстрањивање крпеља на Институту за епидемиологију наплаћује се 560,00 динара.
  1. Анализа крпеља подразумева утврђивање:
  • врсте крпеља јер нису сви крпељи преносиоци Лајмске болести
  • развојног стадијума крпеља јер различити развојни стадијуми могу пренети инфекцију у различитим временским периодима
  • времена које је крпељ провео у кожи
  • да ли је крпељ извађен у потпуности и на правилан начин јер нестручно одстрањивање крпеља један је од најзначајнијих фактора ризика за преношење инфекције
  • присуства бактерије B.burgdorferi у крпељу
На ову анализу је, поред крпеља одстрањених у ВМА, могуће донети и крпеље који су одстрањени самостално или у другим здравственим установама. Донети крпељи морају да буду цели и да од одстрањивања из коже па до доношења на анализу крпељи буду чувани у посудици са физиолошким раствором или обичном водом и то не дуже од 24 до 48 сати.
Пријем претходно одстрањених крпеља у Институту за епидемиологију ВМА је радним данима од 8.00 до 14.00 часова.
Анализа крпеља наплаћује се свим цивилним здравственим осигураницима и неосигураним лицима, без обзира да ли имају упут лекара или не. Цена анализе је од 610,00 до 860,00 динара у зависности од стања у ком је крпељ донет.
  1. Давање препорука о превентивно-профилактичким мерама након убода крпеља
Тек на основу свих наведених параметара могуће је утврдити степен ризика од преношења инфекције и дати адекватне превентивно-профилактичке препоруке.
Из лабораторијске анализе крпеља у ВМА проистиче епидемиолошки закључак о томе како поступати након убода крпеља. Давање препорука је увек у усменој и у писаној форми, а бесплатно је за сва лица која су урадила комплетну анализу крпеља. Давање препорука је могуће и код лица која не желе анализу крпеља или је иста била немогућа, али се ова препорука наплаћује 610,00 динара.
За крпеље који су искидани при вађењу, сасушени, третирани хемијским средствима и слично, не раде се наведене анализе због могућих лажно негативних резултата. У таквим случајевима могуће је радити детекцију B.burgdorferi у крпељу PCR методом на Институту за микробиологију ВМА. Цена анализе PCR методом је 5.600,00 динара, а тумачење резултата је у надлежности лекара у цивилној здравственој установи.
 
Институт за епидемиологију
Сектор за превентивну медицину ВМА
Поликлиника ВМА, V спрат, соба 11

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас