BAN_5079.jpg

Нови део за постоперативну интензивну негу на ВМА

06. 06. 2012

Министар одбране Драган Шутановац, са министром националне одбране Републике Анголе Кандидом Переиром дош Сантошом Ван Дунемом, свечано је данас пустио у рад проширени део за постоперативну интензивну негу на Клиници за анестезију и реанимацију Војномедицинске академије. Реч је о нових 135 квадрата, који чине део за интензивну негу пацијената са трансплантираним органима и део за интензивну негу кардиохируршких пацијената. 
Изражавајући задовољство што је у прилици да отвори нови део интензивне неге управо са анголским колегом, министар Шутановац је истакао да је реч о најсавременијем одељењу те намене у земљи, али и шире.

- Инвестирано је милион и 100 хиљада евра, а најтежи пацијенти након операције срца и трансплaнтације ту проведу време неопходно за опоравак – рекао је министар Шутановац подсећајући да је реч о наставку опремања и да је војно здравство у функцији и војних и цивилних осигураника. 

Министар одбране је нагласио да ће поред изградње и опремања клинике у Анголи, ВМА и здравство бити укључени и у школовање кадрова из Анголе како на Војној академији, тако и на постдипломским студијама у Србији.

Начелник ВМА бригадни генерал проф. др Маријан Новаковић нагласио је да је одавно постојала потреба за проширењем интензивне неге, а овакво повећање капацитета и опреме, а ускоро и кадрова, значајан су допринос за лечење пацијената та два поља медицине. 
 
Према речима министра Ван Дунема, намера је да у оквиру сарадње са нашом земљом буде укључена и изградња војне болнице у Анголи, за шта одавно постоји воља и потреба. 
 
 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас