190412.jpg

Обележен дан Института за научне информације ВМА

19. 04. 2012

У Амфетеатру Војномедицинске академије данас је обележен велики јубилеј, 51 година од оснивања и 50 година од почетка рада Института за научне информације ВМА. Свечаности, чији је домаћин био начелник ВМА бригадни генерал проф. др Маријан Новаковић, присуствовали су ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник проф. др Миодраг Јевтић, декан Медицинског факултета  ВМА бригадни генерал академик Миодраг Чолић, начелник Управе за војно здравство пуковник проф. др Зоран Поповић, запослени на ВМА и Институту као и многобројни гости.
 
Честитајући празник запосленима, као и свим бившим члановима тог колектива, генерал Новаковић је истакао значајан допринос Института у унапређењу рада свих делатности ВМА, а самим тим и њеној данашњој позицији као водеће здравствене, образовне и научне институције на овим просторима, а и шире.
 
Институт је под именом Институт за војномедицинску документацију био самостална установа директно потчињена Начелнику Санитетске управ. Године  1979. мења назив у Институт за војномедицинске научне информације и документацију (ИВМНИД), док садашњи назив  Институт за научне информације (ИНИ) носи од 1997.
 
''Иако је   формално постао саставни део  ВМА тек 1992. године, он је од самог почетка био под њеним кровом и тако јој, не само функционално, него и физички припадао. Захваљујући томе, богатство медицинских научних информација, које су се у току свих ових година сливале у Институт и обрађивале кроз рад његових стручних служби, увек је било на располагању запосленима на ВМА'', рекао је начелник и посебно подвукао да им је управо таква организација омогућила непосредан контакт са најновијим светским достигнућима из различитих области биомедицине.
 
Према његовим речима Стручна библиотека Института је по броју монографских и часописних публикације из области биомедицине водећа у нашој земљи, захваљујући, између осталог, и вишегодишњој ексклузивној сарадњи са Конгресном библиотеком из Вашингтона..  Додао је и да је   „Војносанитетски преглед“ чија се редакција налази на Институту од његовог оснивања, први од медицинских часописа у Србији уврштен на СЦИ листу, и да данас представља часопис са међународним рејтингом.
 
Као једну од кључних активности Института, генерал Новаковић је издвојио наставну делатност и подсетио да су управо запослени на Институту годинама били њени носиоци.
 
''Оснивањем Медицинског факултета ВМА, Институт је постао и наставна база за извођење практичне наставе из области Медицинске научне информатике и Медицине засноване на доказима'',  рекао је начелник ВМА.
 
Генерал Новаковић  је уручио признања бившим начелницима Института пуковницима др Чедомиру Марковићу,  прим. др Душану Милићу и проф. др Владимиру Тадићу као знак захвалности за године посвећене унапређењу те установе.
 
Садашња начелница Института проф. др Силва Добрић честитала је колективу још један јубилеј, 20 година од како је Институт и формално у саставу ВМА. Она је истакла људски фактор као пресудан у развоју те установе, посебно издвојивши допринос проф. др Инес Веслеј- Танасковић, светски признатог стручњака у области научне информатике.
 
Начелница Института уручила је захвалнице истакнутим установама и појединцима који су помогли рад и развој те установе, и на тај начин допринели њеној лидерској позицији  у тој области. 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас