Prolece 2016 1.JPG

Одржана санитетска показна вежба "Пролеће 2016"

19. 05. 2016

Данас је на простору Војномедицинске академије и Касарне „Бањица” одржана санитетска показна вежба „Пролеће 2016”. Вежбу су пратили министар одбране Зоран Ђорђевић, са члановима колегијума, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, заступник начелника Управе за војно здравство пуковник др сц. мед. Угљеша Јовичић, амбасадори САД Кајл Скат и Краљевине Норвешке Арне Бјорнстад, инострани војни представници, заменик начелника Војномедицинске академије пуковник проф. др Драган Динчић са сарадницима, наставници клиника и института ВМА.
Вежбу, која је почела 12. маја, извели су слушаоци 9. класе за резервне официре санитетске службе, кадети 2. класе Медицинског факултета ВМА Универзитета одбране, наставници клиника и института ВМА, у сарадњи са представницима будућих Балканских војномедицинских снага - из Босне и Херцеговине, Македоније, Словеније, Србије и Црне Горе. Они су приказали спровођење медицинског збрињавања и помоћи становништву у ванредним ситуацијама.
Госте је поздравио заступник начелника Управе за војно здравство пуковник Јовичић. О циљу вежбе говорио је њен командант потпуковник др Иван Ковачевић, а са ситуацијом на терену присутне су упознали слушалац разводник Милан Стајић, у улози начелника штаба, и кадет старији водник прве класе Немања Јаћимовић, у улози начелника санитета.
Кадет старији водник прве класе Милош Бојанић, који је био у улози командира санитетске чете, провео је присутне по радним тачкама. Упознати су са радом превентивно-медицинске екипе, мешовито психолошко-психијатријске екипе, приказан им је рад на пријемно-тријажном и евакуационом одељењу, у апотеци са стерилизацијом, те рад хируршких мобилних тимова и у стационару лаке пољске болнице.
Потпуковник Харис Газић из Босне и Херцеговине представио је концепт Балканских војномедицинских снага а као посебност ове вежбе демонстриран је рад кооперативног центра у оквиру лаке пољске болнице, који су организовали представници Македоније, а који је установљен ради сарадње са Балканским војномедицинским снагама.
Амбасадор САД Кајл Скат је у изјави за медије рекао да је вежба била сјајан пример сарадње и професионализма и да је заједничко деловање Балканских медицинских снага велики корак напред у сарадњи у овом региону у ванредним ситуацијама.
И амбасадор Краљевине Норвешке Арне Бјорнстад истакао је импресиван пример сарадње војних снага у региону, које ће помагати становништву погођеном елементарним непогодама и том приликом рекао:
- Ми се надамо да ће ова иницијатива бити још један пример добре сарадње који ће допринети још бољем заједничком раду свих земаља учесницама у овој иницијативи. Заједничким проблемима требају заједничка решења и све што сам данас видео било је импресивно.
Пројекат Балканских војномедицинских снага актуелан је неколико година уназад и добијаће на значају у нашем ближем окружењу с обзиром на честе поплаве и елементарне непогоде.
- Циљ је да се направи универзалан образац где ће снаге у региону - балканске медицинске снаге - моћи да на кооперативан начин и универзално делују на терену било које од земаља на овом простору - истакао је потпуковник др Иван Ковачевић и рекао да у тим снагама учествују специјалисти по специјалистичким гранама које су заступљене у лаким пољским болницама, тако да збрињавање има врхунски третман.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас