1430.jpg

ВМА на Конгресу клиничке нутриције у Пољској

25. 05. 2012

Представница Клинике за општу хирургију Војномедицинске академије примаријус др Марина Панишић - Шекељић, на основу позива организатора, учествовала је у раду 14. конгреса и 26. интернационалне конференције Националног удружења за клиничку нутрицију Пољске (ПОЛСПЕН), у периоду од 18. до 20. маја 2012. године у Јахранки, Република Пољска. 
 
Конгрес је окупио око 750 лекара и фармацеута из Пољске. Страни предавачи по позиву били су, поред др Панишић-Шекељић, проф. Ејнсли Малоне из САД-а, др Ајболија. Њукаси из Аустралије, др Алфредо Матос из Јужне Америке, проф Рији Фукушима из Јапана и проф. др Анастер Форд из Велике Британије. Посебно истакнуто било је учешће проф. др Стенли Дудрик из САД, који је творац тоталне парентералне исхране.
 
Мултидисциплинарна предавања обрађивала су ужа подручја примене парентералне и ентералне исхране. Посебно занимљива била су искуства пољских лекара у примени кућне тоталне парентералне исхране, која се у овој земљи тренутно примењује на око 700 болесника, од чега 150 су деца. Овај третман им омогућава да живе нормалним животом и обављају свакодневне активности. Успостављен начин организације у Пољској, контрола таквих болесника и едукација како болесника, тако и породице, је на веома високом нивоу. 
Др Панишић одржала је предавање на тему искуства у лечењу болесника са опекотинама на ВМА, што је изазавало велико интересовање на Конгресу. На молбу водећих хирурга из Пољске, исто предавање др Марина Панишић одржала је и на Медицинском Факултету у Кракову, у оквиру симпозијума које је водила заједно са проф. Стенли Дудриком.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас