329.jpg

Војномедицинска сарадња Србије и Турске

24. 04. 2009

Београд, 24. април - Начелник ВМА генерал-мајор проф.др Миодраг Јевтић је у пратњи мајора доц.др Милана Петронијевића у периоду од   12. до 16.априла 2009.године боравио у званичној посети санитетској служби и војноздравственим установама у Републици Турској. 
Домаћини посете, највиши званичници турског војног санитета, упознали су чланове српске делегације са организацијом и функционисањем  турске санитетске службе која у  свом саставу има  56 војноздравствених установа и више од 2000 војних лекара.
Приликом посете Анкари, чланови наше делегације имали су веома садржајне разговоре са  начелником тамошње Војномедицинске академије генерал-потпуковником Hasanom  Memisogluom и деканом Војномедицинског факултета генерал-мајором M.Zeki Bayraktarom и упознали се са радом ове две институције, а обишли су и војни рехабилитациони центар који спада у ред најмодернијих и технолошки најопремљенијих у Европи.
Током посете Војномедицинском факултету, генерал Јевтић имао је прилику да се, у име  својих колега и сарадника,обрати професорима и студентима факултета и упозна их са образовним и научноистраживачким потенцијалима наше ВМА.  Професори и студенти ове установе која годишње уписује око 100 студената и школује их за потребе турске армије, изразили су потпуну спремност  за сарадњу две образовне институције у домену организације, студијских програма и размене предавача.
 У наставку посете, чланови српске делегације  обишли су Војну болницу и Тренинг центар санитетске службе као и Војни геријатријски центар у Истамбулу. У разговорима са менаџерским тимом Војне болнице предвођеним  генерал-мајором Tunlay Cakanom  наши представници упознати су са организацијом рада и технолошким могућностима ове установе и обишли неке њене целине.
Приликом свих разговора са најодговорнијим представницима турске санитетске службе исказана је висока заинтересованост за сарадњу са српским војним санитетом и ВМА  у многим областима службе лечења, размене искустава, едукацији кадрова и научноистраживачком раду. Вођени су и разговори око размене еминентних стручњака,  подршке у публицистичкој делатности у националним стручним часописима као и размене информација у вези међународних стручних скупова.
Очекује се да  ће постигнути договори бити имплементирани у оквиру будуће билатералне сарадње министарства одбране две земље.
 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас