Програм завештања органа
Програм завештања органа и издавања донорских картица у Србији први пут је покренут 2002. године на Војномедицинској академији у циљу популаризације и унапређења програма кадаверичне трансплантације.
У складу са Законом о пресађивању људских органа и Законом о људским ћелијама и ткивима Републике Србије усвојеним у јулу 2018. године, обустављено је издавање донорских картица и у Војномедицинској академији као једној од здравствених установа где су сви заинтересовани грађани могли да поруче обрасце или лично потпишу картицу.
Новим законом завештање органа регулисано је претпостављеном сагласношћу што подразумева да се сви пунолетни грађани наше земље у случају мождане смрти сматрају потенцијалним даваоцима органа уколико се нису писменим или усменим путем изјаснили супротно Управи за биомедицину Министарства здравља.
Због свега наведеног донорске картице више нису потребне, али је, као што је било и до сада, неопходно да грађани са својом одлуком упознају најближе чланове породице. Јер упркос измени закона и даље је потребна сагласност најближих чланова породице како би се органи особе која је доживела мождану смрт употребили за лечење других људи трансплантацијом.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас