О нама 
 
Када кажете Војномедицинска академија, на шта мислите?
Да је стручна установа са дугом традицијом којој се верује? ВМА је врхунска медицинска, образовна и научноистраживачка институција са међународно признатом репутацијом. То је војна болница тзв. "централног типа" где се за десет минута може оформити конзилијум медицинских стручњака за сваку врсту интервенције. Основана je 1844. године док је Медицински факултет ВМА Универзитета одбране, који школује будуће генерације војних лекара, основан 2009. године. ВМА је позната и као центар значајних научноистраживачких активности.

Да је то највећа војна болница у Србији, Југоисточној Европи и једна од највећих у свету?
Јесте, са својим капацитетом од око 1.200 кревета, комплекс ВМА се простире на 21 хектар, сама зграда има око 180.000 квадратних метара и подељена је у више од 60 техничко технолошких целина са око 6.000 просторија. ВМА има 26 клиника, 25 операционих сала, 11 института, Поликлинику, Национални центар за контролу тровања, Центар за хитну помоћ и Центар за трансплантацију солидних органа у којима се спроводи више од 5.000 различитих дијагностичких и терапијских процедура. ВМА се налази у саставу Министарства одбране и захваљујући војноj организацији и преданости запослених, призната je и награђивана као медицинска установа уређена по највишим светским стандардима. Међународна сарадња се веома интензивно спроводи кроз бројне активности од којих је једна од најзначајнијих учешће војномедицинског особља у мировним мисијама.

Да је то место где се лече војни осигураници, политички естаблишмент и дипломатски кор? 
Да, такође ВМА је увек била отворена за све грађане, а од 2008. године потпуно је интегрисана у републички здравствени систем и лечи 40 посто цивилних осигураника. Годишње се на ВМА прегледа више од 230.000 цивилних осигураника од којих се око 20.000 хоспитализује. Сем тога, сваке среде Центар за хитну помоћ ВМА дежурна је хитна служба за све грађане Србије.
Кад ми кажемо ВМА, мислимо на најбољу услугу коју можемо да пружимо нашим пацијентима.
 
 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас