Првих 180 година
 
ВМА је прославила 180. рођендан, у служби свог народа, своје војске и државе.
Поводом овог јубилеја који ретко ко у земљи и шире има прилику да слави, тешко је сумирати чак и само деценију иза нас, а камоли по свим мерилима обавезујућу историју и традицију коју баштини ВМА.
Уочи рођендана, од којих је до сад баш сваки заслуживао снажне речи и капитална дела, пред нама је ове године био читав низ задатака, да на адекватан начин прикажемо и обележимо целовитост постојања ВМА. Ова институција представља симбол настанка и развоја санитетске службе Србије и чини чврст темељ наше, не само војне, него и српске медицине уопште. Деценијама се одржава и усавршава стручни, едукативни, научноистраживачки и сваки други рад генерација најбољих војних и цивилних лекара и сестара запослених у њој, осигуравајући на тај начин, континуитет поверења свих пацијената и народа у успешно лечење, едукацију и квалитетну негу.
О ВМА су до сада писана бројна историјска дела, а њена је вредност свакодневно расла и јачала. Уложили смо велики труд, да поред подсећања на најважније тренутке из претходних 180 година, упознамо све са континуитетом напретка и развоја ове прве војноздравствене установе, која се развијала од Централне војне болнице Војске Кнежевине Србије 1844. године, па до данашњег „храма здравља и образовања“, на понос наше земље и ван њених граница.
Војномедицинска академија је направљена са идејом вечности, а почетна тачка успеха је жеља. Сви запослени у ВМА имају жељу да свакодневицу учине лепшом, то је део нашег позива и са истинском пасијом приступамо пројектима који се нижу у све већем обиму и након ових 180 година.
Када сам пре седам година дошао на чело ове куће знао сам да ће бити искушења и животних промена, али сам још више био свестан чињенице да ако је дух неустрашив и глава ће се држати високо. Такав дух и елан ме није напустио ни до дана данашњег. И све докле год има креативности, маште и храбрости да се деси или покуша нешто што до сада није, ја сам први у реду да учествујем.
Кажу да човек у свом животу и радном веку пролази кроз неколико фаза. Ми смо сада очигледно у фази када доказивање није више на дневном реду. Желим да у најбољој вери учинимо да тим око нас расте заједно са програмом који ћемо правити. Дочекали смо да свету покажемо и докажемо, колико смо витални у свим животним променама, искушењима, годинама, надама и радостима. Круни хирургије - трансплантацији, успели смо да се вратимо након успешне борбе са пандемијом коронавируса. То је не само за нас, већ и за целу државу перманентан задатак.
ВМА није само име - то је изражавање идентитета, инспирације и оригиналности. Здравље је најважнији протагонист, а постојање здравља значи и постојање јединог нашег живота. Отвореност, разумевање и заједничка сарадња могу и морају бити мостови који повезују, а не зидови који раздвајају. Гледајући кроз ову призму и наша перспектива постаје другачија. ВМА је зато свет и кућа за све, који теже изврсности. Привилегија коју заслужујете. Никада нисмо били они који су ћутали, крили лица иза шака и зидова. Заправо, одувек смо били они који покрећу ствари и стоје на правој страни, о чему год се говорило. Предаја, било када и коме, никада није била наша опција.
Војномедицинска академија је поносна на све своје генерације запослених, успехе и храбре подухвате у дијагностици и лечењу најтежих болести својих пацијената, спремна увек да напредује и ради, више и боље, преноси знања и учи, да буде увек у друштву најбољих.
Очекујући да ће млађи нараштаји, који стасавају у нашим редовима, наставити поносно да чувају вредно наследство и граде нове вредности, преостаје нам једино да се подсетимо свих успеха у којима смо, са претходницима учествовали. Такође, у будућем раду очекујемо само најбоље резултате, јер ВМА то заслужује и већ 180 година доказује. 

начелник Војномедицинске академије
пуковник
проф. др Мирослав Вукосављевић

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас