Информације о процедури
 
 
Цео процес давања крви од доласка у Институт траје у просеку 30 минута. Састоји се од попуњавања упитника за даваоце крви, регистрације, контроле општег здравственог стања, давања крви из вене у прегибу лакта и оброка.
Попуњавање упитника за даваоце је важно због очувања вашег здравља и сигурности трансфузиoлoшког лечења болесника. Одговори као и сви остали подаци су потпуно поверљиви (лекарска тајна) и користиће се само за потребе трансфузиoлoшкe службе.
Затим надлежни доктор медицине вађењем узорка крви из прста проверава ниво хемоглобина код даваоца, прегледа податке о ранијим давањима крви и постојеће лекарске налазе, резултате ранијих тестирања крви, као и временски интервал од последњег давања.
Он може да упути даваоца крви на клиничке контроле или да препоручи консултативне прегледе у другим здравственим установама ако сматра да је то потребно ради потпуног увида у здравствено стање даваоца.
Сваки давалац крви сваки пут када да крв тестира се на крвно-групну припадност у системима АВ0 и Rhesus, као и на маркере следећих хематогених трансмисивних болести: вирус хепатитиса типа Б и Ц, вирус хумане имунодефицијенције (HIV) и сифилис.
Сам процес уобичајеног давања крви у просеку траје 8 - 10 минута.

 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас