Историјат

 
Флоренс Најтингејл, зачетница је модерног сестринства као признате професије.
Својим радом дала је снажан допринос у формирању савременог професионалног сестринства. Након школовања отишла је у Турску, где је са групом од 38 сестара бринула о рањеницима и то је била прва група жена, које су као медицински радници отишли на фронт.
Из њеног свеобухватног и богатог искуства на тему личних питања и права жена, заступала је став да све сестре треба да одржавају и унапређују своју ефикасност, снагу, саосећајност и брижну праксу. Тај приступ она је назвала „здравље сестринства“ док је по дефиницији Светске здравствене организације професионално подручје рада медицинских сестара пружање помоћи појединцу, групи и заједници када њима недостаје снага, воља или знање.
Данас се широки погледи Флоренс Најтингејл огледају у иновативном приступу савремених сестара које теже да утичу на факторе који унапређују и одржавају здравље људи.
Традиционална улога медицинске сестре зависила је од целог здравственог система, док је модерна оријентација сестринства независна.
Посебно место у српској историји развоја сестринске професије заузима лик Надежде Петровић, српске сликарке, али и добровољне болничарке у балканским и Првом светском рату. Она је, такође, једна од болничарки која је изгубила живот спасавајући друге, преминувши од пегавог тифуса 1915. године. Вариола вера, 1972. године, однела је 37 живота, међу којима су и животи Душице Спасић и Милке Ђурашић. У тренутку смрти, обе су имале по 23 године. Њих две су се добровољно одазвале сестринском позиву.
Међу болничаркама које су радиле у претечама савремене Војномедицинске академије - у Гарнизоној болници, Централној војној болници, Општој војној болници и Главној војној болници, има и добитница медаље "Флоренс Најтингејл".
Српске болничарке и сестре које су радиле у Првој гарнизоној болници у Београду основаној 1836. године, претечи савремене ВМА:
- Боса Ранковић (1872-1933), врло цењена и поштована главна сестра унутрашњег дела Војне болнице у Београду, добитница је медаље "Флоренс Најтингејл" 1931. године, додељене од стране Међународног комитета Црвеног крста.
- Медаља "Флоренс Најтингејл" додељена је 1933. године и Софији Игрошанац (1877-1950), главној сестри на хируршком одељењу Главне војне болнице у Београду.
- Две године касније наведена медаља уручена је и Ружи Хелих (1880-1954), инструментарки Главне војне болнице, касније директорки Школе за сестре нудиље у Београду.
- Ксенија Василијевић Беренговић (1896-1978), прва је квалификована сестра нудиља која је 1939. године за савестан, предан и пожртвован рад добила медаљу "Флоренс Најтингејл".

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас