Одељење за молекулску медицину - анализе
 
Тромбофилијa – генетичка предиспозиција
Ове анализе се раде у склопу панела за тестирање наследне склоности ка тромбофилији:
•                    фактор II коагулације (FII G20210A, Protrombin II)
•                    фактор V коагулације (FV G1691A, Leiden V)
•                    Полиморфизам у гену за метилентетрахидрофолат редуктазу MTHFR C677T (c.665CT, A222V)
•                    Полиморфизам у гену за PAI-1 (4G/5G)
Полиморфизам у гену за фактор II коагулације (FII G20210A, Protrombin II) је фактор ризика за настанак венских тромбоза (крвних угрушака).
Полиморфизам у гену за фактор V коагулације (FV G1691A, Leiden V) доводи до резистенције на активирани протеин C и представља фактор ризика за настанак венских тромбоза.
Полиморфизам у гену за метилентетрахидрофолат редуктазу MTHFR C677T доводи до поремећаја метаболизма фолата и доведен је у везу са повећаном склоношћу ка венским тромбозама и дефектима неуралне тубе током ембрионалног развића.
Полиморфизам у гену за PAI-1 (4G/5G) доводи то повећане активности протеина (инхибитора плазминоген активатора 1), склоности ка смањеној могућности разградње крвних угрушака.
Тестирања се врше из узорака периферне крви применом Sacace Molecular Genetics Real Time PCR kits for detection of Single Nucleotide Polymorphisms (SNPs) и PCR-RFLP методом.
 
Метаболизам липида
·         Полиморфизми у генима за LDL рецептор
·         Полиморфизми у генима за аполипопротеин B (R3500Q)
·         Полиморфизми у генима за PCSK9 (плазма пропротеин конвертаза субтилизин/кексин типа 9)
·         Полиморфизми у генима за LDLRP1 рецептор
Полиморфизми у генима за LDL рецептор, аполипопротеин B (R3500Q),  PCSK9 (плазма пропротеин конвертаза субтилизин/кексин типа 9) и LDLRP1 рецептор, који учествују у липидном метаболизму, могу допринети појави хиперхолестеролемије, породичне предиспозиције за појаву високих концентрација холестерола у крви.
Тестирање се врши из периферне крви применом PCR-RFLP методологије.
 
Хипертензија
·         Полиморфизам у гену за ангиотензин-конвертујући ензим ACE (I/D, инсерција/делеција)
 
Полиморфизам у гену за ангиотензин-конвертујући ензим ACE (I/D, инсерција/делеција), може бити узрок неадекватног одговора на терапију ACE инхибиторима код хипертензије (повећаног крвног притиска) и значајан у постављању дијагнозе саркоидозе.
Тестирање се врши из периферне крви применом PCR-RFLP методологије.
 
Молекуларна онкологија
•                    Анализа клоналности Б и Т лимфоцита
•                    Присуство мутација у FLT3 гену
•                    Анализа TPMT гена
•                    Утврђивање мутационог статуса KRAS, NRAS и BRAF гена
•                    ХПВ типизација
 
Анализа клоналности Б и Т лимфоцита је метода која се користи као помоћно средство у дијагностици лимфопролиферативних болести, као и за детекцију резидуалних леукемијских/лимфомских ћелија током/по завршетку лечења.
Тестирање се врши из узорака периферне крви, костне сржи, ликвора, парафинских исечака применом IdentiClone™ Clonality Assay CE-marked IVD.
 
Присуство мутација у FLT3 гену је неповољан прогностички параметар у акутној мијелоидној леукемији, а уједно је и фармакогенетички маркер.
Тестирање се врши из узорака периферне крви применом LeukoStrat® FLT3 Mutation Assay CE-marked IVD.
 
Анализа TPMT гена је фармакогенетички маркер за дозирање терапије на бази тиопурина.
Тестирање се врши из узорака периферне крви применом TaqMan технологије.
 
Утврђивање мутационог статуса KRAS и NRAS гена ради се првенствено код пацијената који болују од колоректалног карцинома ради вођења терапије и предвиђања исхода. Код KRAS гена тестирају се егзон 2 (кодони 12/13) i егзон 3 (кодон 61) док се код NRAS гена тестирају егзон 2 (кодони 12, 13), егзон 3 (кодони 59, 61) i егзон 4 (кодони 117, 146).
Тестирање се врши из исечака парафинског калупа на ком је присутно више од 50% туморског ткива применом Cobas® KRAS Mutation Test for In Vitro Diagnostic use (Roche Diagnostics), и Easy® NRAS CE-IVD (DiatechPharmacogenetics).
 
Утврђивање мутационог статуса BRAF гена на позицији 1799 T>A (V600E) ради се првенствено код пацијената који болују од меланома, колоректалног карцинома и карцинома плућа (NSCLC) ради вођења терапије и предвиђања исхода.
Тестирање се врши из исечака парафинског калупа на ком је присутно више од 50% туморског ткива применом Cobas® 4800 BRAF V600 Mutation Test for In Vitro Diagnostic use (Roche Diagnostics).
 
Хумани папилома вируси (HPV) чине хетерогену групу са више од 200 типова вируса и спадају у групу најчешћих сексуално преносивих патогена. Хронична инфекција одређеним типовима (високоризични типови) хуманог папилома вируса значајно доприноси развоју карцинома грлића материце.
Тестирање се врши из цервикалног бриса применом EUROArray HPV Test CE-marked IVD (EUROIMMUN AG).
 
 
Генетска предиспозиција ка целијакији
•                    HLA-DQ2/DQ8
Целијакија или глутен сензитивна ентеропатија је трајна неподношљивост глутена, беланчевине пшенице, јечма и ражи. Генетички маркер HLA-DQ2/DQ8 доприноси искључивању предиспозиције за целијакију.
Тестирање се врши из периферне крви применом EUROArray HLA-DQ2/DQ8 Direct CE-marked IVD (EUROIMMUN AG).
 
Генетска предиспозиција ка спондилоартритису
•                    Анализа HLA-B27 гена
Спондилоартритис или спондилоартропатија је назив за групу упалних реуматских болести. Анализом подтипова HLA-B27 гена може се указати на повећани ризик за развој спондилоартритиса.
Тестирање се врши из периферне крви применом EUROArray HLA-B27 Direct CE-marked IVD (EUROIMMUN AG).
 
Наследна хемохроматоза
•                    Анализа HFE (H63D, C282Y, S65C, E168X) гена
Наследна хемохроматоза је најчешћи аутозомално рецесивни поремећај метаболизма гвожђа (повећана адсорпција у горњем делу гастроинтестиналног тракта). Анализом мутација у HFE гену може се установити да ли је болест наследне природе.
Тестирање се врши из периферне крви применом EUROArray Haemochromatosis Direct CE-marked IVD (EUROIMMUN AG).
 
Генетички маркери псоријазе
·         Анализа HLA-Cw6 гена
Псоријаза је незаразно хронично запаљенско обољење коже које се манифестује у виду мрља на кожи, које се спајају у црвене пљоснате површине овалног облика (плакови). Анализа подтипова HLA-Cw6 гена може указати на повећани ризик за појаву псоријазе и бити значајан у постављању дијагнозе типа ове болести, посебно Psoriasis vulgaris типa 1 и Psoriasis guttata.
 
 

 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас