Историјат
Идеја о оснивању Института потекла је од академика генерала др Гојка Николиша. Основан је 15. априла 1961. године наредбом тадашњег државног секретара за народну одбрану Ивана Гошњака.
У почетку је функционисао као самостална установа директно потчињена начелнику санитетске управе Генералштаба ЈНА. Као информационо-документациони центар, имао је за циљ да обезбеђује систематско и редовно информисање санитетских официра свих профила о новостима и достигнућима домаће и стране медицинске науке и праксе.
Одмах по оснивању у његов састав улази редакција Војносанитетског прегледа који је почео да излази 1944. године, настављајући традицију Војносанитеског гласника (1930-1941). У току 1961. године у састав ИВМД улази стручна библиотека и фотолабораторија ВМА, а 1969. и Одељење за историју војног санитета. У Архив санитетске службе преименује се 1978. и тај назив је задржао и до данас. У свом саставу Институт је имао и штампарију која од 2005. прелази у надлежност Одељења за оперативно-штабне послове, али и даље по потреби штампа стручне публикације.
Институт мења име у Институт за војномедицинске информације и документацију 1979, а садашњи назив Институт за научне информације добија 1997. године.
Иако се од почетка налазио и функционисао у згради ВМА, у њен састав, формацијски улази 1992. године као део Сектора за школовање и научноистраживачки рад ВМА.

 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас