Завршене мировне мисије у којима су учествовали санитетски тимови
 
Мировна мисија Уједињених нација у Чаду и Централноафричкој Републици (MINURCAT)
Резолуцијом Савета Безбедности УН 1778 од 25. септембра 2007. године одобрено је успостављање мировне мисије у Чаду и Централноафричкој Републици у складу са поглављима VI и VII Повеље УН. Војска Србије је отпочела са учешћем у мировној мисији УН MINURCAT у Чаду и Централноафричкој Републици 23. јуна 2009. године.
У мултинационалној операцији MINURCAT Војска Србије је учествовала са укупно три ротације. У прве две ротације тимови Министарства одбране и Војске Србије били су у саставу норвешког контингента, док је трећа ротација била ангажована самостално у оквиру пољске болнице Уједињених нација I+ нивоа.
Учешће у мисији је завршено 14. децембра 2010. године са укупним учешћем 41 припадника МО и ВС.

Мултинационална операција Европске уније EUFOR RCA
Мултинационална операција ЕУ у Централноафричкој Републици (EUFOR RCA) је војна операција Европске уније, успостављена на основу Резолуције Савета безбедности УН 2134 (2014) од 28. јануара 2014. године. EUFOR RCA је остварила пуну оперативну способност 15. јуна 2014. године.
На основу позива Европске уније, Војска Србије почела своје учешће у EUFOR RCA 23. септембра 2014. године ангажовањем шесточланог медицинског тима. Мисија је окончана у марту 2015. године.
 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас