Gastro Ambassador 1.jpg

"Амбасадори" светске ендоскопије на ВМА

17. 09. 2014

Тродневни међународни скуп "ASGE Ambassador Program" у организацији Америчког удружења за гастроинтестиналну ендоскопију, Гастроентеролошког ендоскопског удружења Србије и Клинике за гастроентерологију и хепатологију ВМА почео је данас на Војномедицинској академији.
Овај својеврсни тренинг из области гастроинтестиналне ендоскопије по први пут се одржава у Европи те је Војномедицинска академија као домаћин задужена и за едукацију специјалиста из земаља у региону и то из Хрватске, Босне и Херцеговине, Словеније, Македоније, Црне Горе, Румуније и Бугарске.
Један од најзначајнијих скупова из ове области, намењен пре свега едукацији лекара млађих од 35 година, основан је са циљем унапређења ендоскопских вештина на глобалном нивоу. Током три дана програма биће разматрани приступи специфичним дијагностичким и терапијским проблемима у ендоскопији, фармакотерапији најчешћих болести дигестивног тракта, а биће приказане и најновије ендоскопске процедуре, попут мукозалне дисекције која до сад није рађена у нашој земљи.
У извођењу процедура учествоваће тридесет ендоскописта из окружења и три одабрана експерта, такозвана "амбасадора" Америчког удружења за гастроинтестиналну ендоскопију, док ће остали бити у могућности да прате пренос преко 35 оперативних захвата директно из хируршких сала. Присутни су и гостујући предавачи из Сједињених Америчких Држава, Државе Израела, Турске Републике, као и земаља из региона.
Иницијатива "ASGE Ambassador Program" настала је са идејом да се подигне ниво примене ендоскопских процедура у гастроентерологији разменом знања експерата и земаља домаћина, најпре земаља у развоју, али и свих других заинтересованих за организацију оваквог тренинга. Огледа се у оспособљавању и образовању лекара, ендоскопских и медицинских техничара ради што боље ендоскопске дијагностике и збрињавања оболелих.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас