Melanom knjiga za sajt.jpg

"Меланом коже: превенција, дијагностика и лечење"

31. 03. 2014

Стручни скуп о новинама у дијагностици и терапији меланома у организацији Интерсекцијског одбора за меланом Српског лекарског друштва и Академије медицинских наука СЛД, одржан је на Војномедицинској академији.
Након предавања о хируршким и другим начинима лечења овог малигног обољења промовисана је монографија "Меланом коже: превенција, дијагностика и лечење" чији су уредници начелник Војномедицинске академије бригадни генерал проф. др Маријан Новаковић и примаријус др Нада Бабовић из Института за онкологију и радиологију Србије, а аутори чланови Интерсекцијског одбора за меланом Српског лекарског друштва.
Начелник ВМА истакао је да монографија обједињује савремене ставове и препоруке за лечење овог тешког обољења коже, као и да је резултат рада великог броја лекара различитих специјалности. Нагласио је да је мултидисциплинарни терапијски приступ значајан допринос напретку у раној превенцији и правовременом лечењу меланома.
Прим. др Нада Бабовић нагласила је да је Национални регистар за меланом један од основних корака који претходи изради Националног водича добре клиничке праксе. Регистар, формиран током прошле године, омогућава континуирано праћење броја оболелих и контролу спровођења лечења према водичу за лечење, чије су смернице објављене управо у овој књизи.
О монографији су говорили и рецензенти, проф. др Злата Јањић са Медицинског факултета Универзитета у Новом Саду, прим. др Даворин Радосављевић из Института за онкологију и радиологију Србије, као и начелник Клинике за кожне и полне болести ВМА пуковник проф. др Радош Зечевић.
Ова публикација, рад групе од 20 аутора из више медицинских центара из целе Србије, настала је услед указане потребе за ефикаснијим мерама примарне и секундарне превенције меланома у Србији, а за крајњи циљ има повећање броја рано откривених меланома, њихово одговарајуће лечење, али и смањење броја новооболелих пацијената.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас