Melanom-nova-rešenja-nove-dileme.jpg

„Меланом: нова решења, нове дилеме“

03. 04. 2015

Курс под називом „Меланом: нова решења, нове дилеме“ у организацији Интерсекцијског одбора за меланом Српског лекарског друштва и Академије медицинских наука Српског лекарског друштва и Клинике за пластичну хирургију и опекотине ВМА одржан је на Војномедицинској академији.
Заступник начелника ВМА пуковник проф. др Зоран Шегрт поздравио је окупљене на курсу који се трећи пут по реду одржава на ВМА и истакао да је овакав интердисциплинарни приступ обољењу одличан пример како се у медицини постижу најбољи резултати. Рекао је да је Војномедицинска академија, највише захваљујући проф. др Маријану Новаковићу, који је председник Интерсекцијског одбора за меланом Српског лекарског друштва и Академије медицинских наука Српског лекарског друштва, организационо и стручно дала на важности лечењу меланома. Похвалио је напоре Одбора да се усагласе ставови по питању лечења пацијената са меланомом, напише национални водич добре лекарске праксе, направи национални регистар и објави монографија на ову тему, а велики допринос тим напорима је и одржавање данашњег курс који окупља око 300 учесника различитих специјализација. Перманентно усавршавање и прихватање примене свих новина које ће допринети бољој дијагностици и лечењу неопходни су свим лекарима који су укључени у процес заштите здравља у овој области, а на задовољство и корист пацијената и лекара. Додао је и да је превенција један од најуспешнијих предуслова сваког лечења и изразио задовољство што се међу окупљенима налази велики број епидемиолога, дерматолога, хирурга пластичара, патолога и медикалних онколога из свих медицинских центара у Србији који су подједнако важни у лечењу ове раширене и подмукле болести.
Пленарним предавањима у наставку састанка обухваћене су теме од значаја за овај малигни тумор који је на десетом месту од свих тумора по учесталости обољевања. Изнети су постојећи докази за скрининг и његове епидемиолошке карактеристике у циљу правовременог откривања евентуалног потенцијалног ризика код особа у одређеним старосним добима, као и препоруке и ограничења према сагледаним параметрима клиничких студија и међународних истраживања о успешности скрининга.
Било је речи о дермоскопским карактеристикама меланома и дермоскопији чија се улога огледа управо у раном откривању злоћудних промена и смањењу броја хируршких ексцизија. Говорило се о имунохистохемији, односно прогностичко-дијагностичким маркерима и дијагностици меланоцитних лезија, а присутни су имали прилику да чују и више о стандардима у биопсији лимфног чвора стражара - минимално инвазивној дијагностичкој процедури и постојећим дилемама по питању терапијског ефекта и утицаја на укупно преживљавање пацијената.
Предавањима у другом делу састанка биле су обухваћене новине из области адјувантних метода лечења овог малигнитета, услови за БРАФ тестирање у метастатском меланому, као и иновативне терапије и њихова доступност, а осим предавања за полазнике курса биле су организоване и радионице у виду серије приказа случајева који обрађују одређене клиничке проблеме.
 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас