02.04.2015_3.jpg

Представљена књига "Адаптација на екстремне услове" и филм "Превенција природножаришних инфекција у Војсци Србије"

02. 04. 2015

У Дому Војске Србије представљени су уџбеник Медицинског факултета Војномедицинске академије „Адаптација на екстремне услове“ ауторке проф. др Соње Радаковић, начелнице Сектора за превентивну медицину и документарно-наставни филм „Превенција природножаришних инфекција у Војсци Србије“ за који је сценарио написао пуковник проф. др Радован Чеканац, помоћник начелника ВМА.
Обраћајући се присутним гостима из Универзитета одбране, Војне и Војномедицинске академије и бројним заљубљеницима у медицинску литературу, челни људи ВМА и Медија центра „Одбрана“, установа које су подржале реализацију уџбеника и филма, пуковник професор др Зоран Шегрт, заступник начелника ВМА и пуковник Стевица Карапанџин истакли су значај медијске презентације дела која, својим саржајем и избором тема, заслужују пажњу не само садашњих и будућих посленика медицинске струке, већ и шире читалачке публике.
– Реч је о делима која представљају резултат обимног научноистраживачког рада доказаних аутора који су до сада јавности представили више од сто научних радова, објављених у нашим и страним медицинским публикацијама и часописима, рекао је пуковник Шегрт, док је пуковник Карапанџин представио амбициозан план издавачке делатности Медија центра „Одбрана“ до краја године, у коме, поред историографске публицистике, заначајно место заузимају управо дела из области војне стручне литеатуре.
О књизи „Адаптација на екстремне услове“ проф. др Соње Радаковић говорили су рецензенти проф. др Владимир Јаковљевић са Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу, проф. др Милица Нинковић са Медицинског факултета ВМА Универзитета одбране и др Зоран Јевтић, професор Факултета безбедности у Београду. Истичући да је уџбеник „Адаптација на екстремне услове“ хвале вредно научно дело које, између осталог, обрађује и борбу против амбијенталног стреса, нераздвојног пратиоца војне професије и некомфорних услова у којима се обављају војни задаци, др Нинковић је књигу препоручила широј јавности као штиво које, занимљивим садржајем и неуобичајеном презентацијом, заслужује пажњу читалаца.
– Екстремни услови се за војску подразумевају – нагласио је др Зоран Јевтић.
– У извршавању задатака из све три мисије припадници војске су веома често у некомфорним, ванредним условима, како у рату, тако и приликом учествовања у мировним операцијама и мисијама, или током пружања помоћи у отклањању последица од природних непогода. Војска не бира услове у којима извршава задатке. Управо зато су значајна истраживања др Соње Радаковић која је, уџбеником делимично попунила теоријску празнину у области којом се бави.
Документарни наставни филм „Превенција природножаришних инфекција у Војсци Србије“ обрађује две епидемиолошке болести које, променом климе и глобалним отопљавањем, добијају на снази. Реч је о лајмској болести и хеморалгијској грозници, чији су узрочници, или резервоари, крпељи и глодари. Филм је урађен у продукцији „Застава филма“, а сниман је на полигону „Пасуљанске ливаде“ и у кабинетима Војномедицинске академије.
Присутнима су се на крају обратили и аутори представљеног уџбеника „Адаптација на екстремне услове“ – др Соња Радаковић и филма – пуковник др Радован Чеканац.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас