04092017.JPG

Пријем професионалних војника санитетске службе

04. 09. 2017

Двадесет седам девојака  и дванаест мушкараца, професионалних војника санитетске службе, јунске генерације, данас је на ВМА започело тромесечно колективно обучавање за рад у војноздравственим установама.
Свечаном скупу на Војномединској академији присуствовали су заступник начелника ВМА пуковник проф. др Мирослав Вукосављевић, пуковник проф. др Небојша Јовић, декан Медицинског факултета ВМА, начелник Сектора за школовање и НиР пуковник др Мирослав Броћић, главна сестра ВМА Верица Миловановић и начелник Тренинг центра санитетске службе потпуковник Елифат Фета.
Пуковник проф. др Вукосављевић истакао је да су професионални војници санитетске службе први пут на ВМА захваљујући великом напору удружених снага свих нивоа у Министарству одбране да се реши један од горућих проблема војног здравства – проблем кадрова.
- Оно што ову иницијативу издваја од пуког попуњавања редова јесте дугорочност и квалитет предложеног решења. На овај начин не само да добијамо обучено, мотивисано и квалитетно особље, способно да брани част војне и беле униформе, већ и на велика врата враћамо професију војне сестре и војног медицинског техничара, како доликује целом систему војног здравства и ВМА, као његовог кључног елемента – истакао је заступник начелника ВМА.
Он је подсетио да су професионални војници током претходне опште и специјалистичке обуке имали прилику да се сусретну са војним режимом и припреме за оно што каријера у војном санитету за собом носи, а како је рекао, колективна обука која их очекује у наредна три месеца на ВМА припремићи их додатно за рад у систему војног здравства, које функционише према строгим критеријумима. Он је рекао да је ВМА болница која постоји 173 године, у којој владају војничке вредности, ред и дисциплина, и у којој се много тражи од запослених. А традиција обавезује на континуирано усавршавање, посвећеност и максимално залагање у пружању здравствених услуга војним и цивилним осигураницима.
- На основу постигнутих резултата и личних амбиција пружиће вам се могућност да напредујете у каријери кроз стручно усавршавање, учешће у мировним операцијама, али и да се даље школујете на струковним студијама за медицинске сестре Медицинског факултета ВМА – рекао је пуковник проф. др Вукосављевић.
Носилац реализације свих активности везаних за стручноспецијалистичку обуку биће Верица Миловановић, са својим тимом главних сестара и главних медицинских тегхничара на клиникама и институтима.
- Са стручне стране имаћете прилику да стекнете вештине и нова знања, а да вас подсетим да је ВМА увек била једна од најбољих установа у којој је здравствена нега на светском нивоу. Са колегиницама главним сестрама клиника ћете имати прилику да упознате специфичности одређених клиника и све оним што се на њима ради. Вештине и знања која будете научили овде примењиве су свуда у окружењу и ван граница наше земље – истакла је главна сестра ВМА.
Добровољно служење војног рока траје шест месеци. Првих месец и по дана професионални војници санитетске службе пролазе општу војну обуку у неком од центара за обуку (Сомбор, Ваљево или Лесковац), где се упућују по територијалном принципу, а после тога следи месец и по дана специјалистичке обуке за санитетску службу у Чети за обуку војника логистике у Нишу. Након завршене обуке у Нишу војници на добровољном служењу војног рока санитетске службе упућују се три месеца у једну од војноздравствених установа на колективну обуку (Војномедицинску академију, Војну болницу Ниш, Војномедицински центар Нови Сад и Центар војномедицинских установа Београд), да би по завршетку добровољног служења војници били у потпуности оспособљени за рад у систему војног здравства.
Након завршеног добровољног служења војног рока, заинтересованим професионалним војницима-медицинским техничарима општег, педијатријског и гинеколошко-акушерског смера, лабораторијским техничарима здравствене струке и фармацеутским техничарима, биће омогућен пријем у службу у војноздравствене установе у Београду, Нишу и Новом Саду, укључујући и Војномедицинску академију.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас