241.jpg

100 година војне дерматовенерологије

27. 11. 2009

Београд, 27.новембар – Свечаном академијом у амфитатеру ВМА обележено је 100 година постојања дерматовенеролошке службе у Војсци Србије.
Запосленима у Клиници за кожне и полне болести ВМА, као и њиховим претходницима и учитељима, велики јубилеј честитао је начелник ВМА генерал-мајор проф.др Миодраг Јевтић. – ВМА је данас понос наше војске и државе, по величини, капацитетима и резултатима рада, кажу, трећа војноздравствена установа у свету. Дугогодишњу борбу да сачувамо академски значај и потенцијал наше ккуће коначно смо реализовали оснивањем медицинског факултета у коме се школују будући војни лекари, присутни смо на сваком делу територије наше земље, о нашим могућностима говори се у најпрестижнијим светским центрима са којима остварујемо сарадњу. А наш хируршки тим у срцу Африке показао је стручност, оспособљеност, хуманост српског лекара и војника и посвећеност својој ВМА. – рекао је генерал Јевтић и додао да у свом стваралачком и радном заносу на непрекинутом 165-годишњем ВМА-овском путу сталног стручног и научног напретка и развоја постоје тренуци када мора за тренутак да се застане, осмотри пређени пут и одреде смернице даљег кретања. - Зато и обележавамо јубилеје -истакао је Јевтић и нагласио да је обележавање 100 година војне дерматологије. изузетно вредан јубилеј и прилика да се подсетимо шта смо урадили за ових 100 година али и да предочимо визију за најмање исто толико година пред нама.
- Тим стручњака којим данас успешно руководи пуковник проф.др Радош Зечевић има чиме да се поноси али сигурно има и велику одговорност-казао је начелник ВМА. - Сјајна дела Ваших претходника обавезују Вас да наставите путем сталног унапређења дијагностичких и терапијских поступака, путем интензивног научноистраживачког рада чији ће резултати бити уграђени у свакодневну праксу, али и о којима ће се расправљати и дебатовати на стручним скуповима у земљи и свету и који ће бити оригинални допринос даљем развоју српске и светске дерматологије. На том и таквом путу имаћете јасну и сигурну подршку Управе ВМА и моју лично. – поручио је генерал Јевтић припадницима Клинике за кожне и полне болести ВМА.
Пуковник проф.др Радош Зечевић са сарадницима, мајором др Мирославом Динићем и вс доц.др Лидијом Кандолф-Секуловић, представио је најзначајније моменте из историјског развоја војне дерматологије, указао на њен садашњи тренутак као и на планове даљег развоја Клинике за кожне и полне боелсти ВМА.
Кожно-венерично одељење Опште војне болнице формирано је 1909. године, као једно од шест одељења болнице, на челу са начелником санитетским капетаном др Милутином Поп Јовановићем. Године 1960. формирана је Клиника за кожне и болести ВМА са 60 болесничких постеља, алерголошком амбулантом и патохистолошком лабораотирјом која се даље организационо и функционално јачала у складу са развојем светске дерматологије.
Од 1972. године у саставу Клинике налази се и имунолошка лабораторија и амбуланта за корективну дерматологију у оквиру које се обавља фототерапија, електрохирургија коже и криотерапија.
Под руководством пуковника професора др Ђорђија Карадаглића Клиника за кожне и полне болести ВМА досегла је своје стручне и научне зените. Током 2000. године штампано је двотомно капитално издање под називом Дерматологија, у чијем су стварању учествовали лекари и наставници Клинике као и сарадници из бројних цивилних здравствених установа. Књига представља вредан уџбеник и прилог за историју војне дерматологије.
Данас је Клинике за кожне и полне болести ВМА модерно организована целина у чијем раду учествује 9 (девет) лекара специјалиста дерматовенерологије, међу њима један професор и један доцент и 9 медицинских техничара који су ангажовани и у раду Кабинета за кожне и полне болести и функционалне дијагностике ДПЦ ВМА. Лекари клинике активно учествују као носиоци или сарадници на више научноистраживачких задатака који се спроводе у ВМА из области дијагностике и лечења малигних меланома и псоријазе.
Дерматовенеролози ВМА годишнје амбулантно прегледају око 20.000 пацијената, а у Клиници се хоспитализује њих око 800.
Стручњаци ове престижне клинике опредењени су да у будућности задрже једну од водећих позиција у срспкој дерматологији и то пре свега у областима лечења аутоимунских булозних дерматоза, псоријазе, еритемског лупуса, атопијског дерматитиса, уртикарије и ангиоедема, кутаних манифестација интерних болести и кутаних лимфома као и у области дермоскопије. Направљени су детаљни планови даљег развоја у домену примене фотодинамске терапије, дерматолошке онкологије и дерматолошке хирургије, а ради се на сталном унапређењу имунодермаотлошких процедура, као и естетске и педијатријске дерматологије.
Поводом великог јубилеја, некадашњим руководиоцима и припадницима Клинике за кожне и полне болести ВМА уручене су пригодне повеље, а признања за успешну дугогодишњу сарадњу додељена су дерматовенеролошким службама КЦ Србије, КЦВојводине, КЦНиш и КБЦ Звездара.
 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас