503.jpg

36. састанак COMEDS у Бриселу

02. 12. 2011

Делегација ВМА, на челу са начелником пуковником проф. др. Маријаном Новаковићем, учествовала је на редовном јесењем састанку Комитета шефова медицинских служби (COMEDS) који је ове недеље одржан у седишту НАТО у Бриселу. На састанку су учествовали највиши војномедицински представници држава НАТО, Партнерства за мир, Медитеранског дијалога, Истамбулске иницијативе за сарадњу и осталих глобалних партнера НАТО (попут Аустралије и Авганистана).
На пленарном састанку COMEDS истакнута је потреба већег ангажовања партнера у области војне медицине јер светска економска криза намеће потребу међународне сарадње у циљу поделе националних трошкова и капацитета у области војне медицине.
Делегација ВМА представила је концепт Балканске радне групе за војну медицину (Balkans Medical Task Force) која би, уз подршку Норвешке и САД, требало да створи регионални оквир за стандардизацију националних војномедицинских капацитета и њихово евентуално заједничко ангажовање у мултинационалним операцијама.
На маргинама састанка пуковник Новаковић сусрео се са представником Војног секретаријата Европске службе за спољно деловање ЕУ и директором Специјалистичког центра НАТО за војну медицину у Будимпешти. Са саговорницима су размотрени иницијални модалитети унапређења војномедицинске сарадње са ЕУ и НАТО, као и могућности развоја регионалног центра за обуку санитетског особља ВМА.
Пролећни састанак COMEDS биће одржан у Израелу од 21. до 25. маја 2012. године.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас