41vma.jpg

41. годишњица од отварања зграде ВМА

20. 10. 2022

Данас је, због епидемије коронавируса са годину дана закашњења, свечано обележена 41. годишњица од отварања зграде ВМА емитовањем архивских снимака филма о изградњи објекта и фото изложбом успомена из времена усељења у објекат ВМА на Бањичком вису.
У обраћању начелника Сектора за опште и заједничке послове ВМА пуковника др Ненада Ђурића под називом „Нова ВМА - од идеје до реализације“ изнети су подаци о изградњи новог објекта ВМА започете 1972. године. Пројектовање новог објекта ВМА у Београду почело је крајем 1973. године, а радови на изградњи су отпочели у јулу 1975. године и трајали до октобра 1981. године. Рекао је и да је у појединим фазама градње, зависно од динамике радова, на градилиштима било и по 2.000 радника разних струка и квалификација. Истакао је да је мало примера да су у једној здравственој установи интегрисани такорећи сви видови здравствене делатности те да је задатак за пројектовање таквог објекта био велики изазов ауторима за примену одговарајућих метода и решења, који би омогућили да се веома разноврстан и сложен садржај уобличи у један објекат и на тај начин задовоље многобројни захтеви и услови.
Начелник ВМА пуковник проф. др Мирослав Вукосављевић рекао је да 2022. година враћа ентузијазам карактеристичан за ВМА и да је здање задржало статус установе за дивљење. Истакао је да памти своје прве кораке у овој „четворолисној детелини“ и да је поносан што јој познаје све километарске ходнике, што се без задршке сналази у коришћењу „малих“ и „јужних“ лифтова и коначно, што осећај припадности великом систему попут ВМА и даље сматра престижним. Додао је и да „због свих генерација чије су каријере уткане у ових 14 спратова, сматра да је његова дужност да изрази емоције јер дух традиције, па макар она трајала и 178 година, треба одржати у истом капацитету.“ Нагласио је да овом приликом неће говорити о плановима јер данашњи повод заслужује похвале за људе „из сенке“, за оне чији се рад не спомиње често чак ни у медијима, а без чијег ангажмана ВМА не би имала прилику да буде и даље јединствена здравствена установа у служби свих грађана наше Републике Србије, али да пројекат „Енергетске ефикасности зграде ВМА“ под окриљем Министарства рударства и енергетике иде по плану, тако да ускоро очекујемо почетак радова и враћање старог-новог сјаја ВМА.
На данашњој свечаности уручена су пригодна признања потпуковнику у пензији дипломираном инжењеру архитектуре и члану интегралне радне групе за опремање ВМА  Ненаду Микићу, који је донирао приватну архиву успомена из времена изградње ВМА и референту за управљање непокретностима у Одељењу за инфраструктуру Сектора за логистику ВМА инжењеру грађевине Жељку Павловићу за посебно залагање службом у оквиру Сектора за логистику ВМА.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас