60_god_INI1.jpg

60 година Института за медицинска истраживања ВМА

20. 12. 2012

Прослава 60 година Института за медицинска истраживања (ИМИ) Сектора за школовање и научноистраживачки рад Војномедицинске академије одржана је данас на ВМА.
Начелник ВМА бригадни генерал проф. др Маријан Новаковић приликом отварања скупа упутио је честитке запосленима на Институту напоменувши да је њихов рад од великог значаја за целокупну ВМА, а резултати научноистраживачког рада посебно су важни за боље лечење пацијената. Такође, истакао је значај многобројних пројеката и рекао да се и на ВМА, у складу са светским трендовима, ради на томе да се резултати пројеката још више повежу са клиничком праксом. Као илустрацију тога какав је значај ИМИ за ВМА навео је да је донета одлука да се половина средстава добијених извођењем клиничких студија на ВМА преусмерава у научноистраживачки рад.
Начелник Института за медицинска истраживања проф. др Звонко Магић укратко је представио историјат и досадашње резултате Института и посебно похвалио ангажовање научника Института на студијским програмима Медицинског факултета ВМА Универзитета одбране.
Институт за медицинска истраживања ВМА основан је 1952. године као Институт за патофизиологију са циљем да се унапреди научноистраживачки рад и његове примене у практичној медицини.
Примарну делатност Института за медицинска истраживања представља научноистраживачки рад из области биомедицине у циљу решавања појединих актуелних проблема од интереса за здравствену службу Војске Србије. У Институту се спроводи дијагностичка и консултативна делатност из клиничке имунологије, молекуларне медицине и неуробиохемије.
Институт се састоји од Одељења за клиничку и експерименталну патофизиологију, Одељења за клиничку и експерименталну имунологију, Одељења за молекулску медицину и Одељења за узгој лабораторијских и експерименталних животиња.
 
Београд, 20. децембар 2012. године

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас