152.jpg

60 година војне трансфузиологије

29. 06. 2010

Београд, 29.јуни - У организацији Института за трансфузиологију ВМА недавно је свечано је обележено 60 година војне трансфузиолошке службе.

У обраћању присутним званицима међу којима су били бројни припадници ВМА као и трансфузиолози из цивилних здравствених установа, пуковник пук. проф.др Мирољуб Тркуљић, начелник Института, осврнуо се на историјат развоја војне транфузиологије, чији се номинални почеци везују за прву трансфузију конзервисане крви која је примењена код рањеника на Солунском фронту. Пре тачно шездесет година формацијски је устројена војна трансфузиолошка служба која је била исходиште свих цивилних транфузиолошких служби у некадашњој Југославији.

–Данас је Институт за трансфузиологију ВМА модерно опремљена организацијска целина која у свом раду поштује највише стандарде струке и науке и негује традиционално добру сарадњу са трансфузиолошким центрима у држави Србији и окружењу. Оно што је најважније, креирали смо визију будућег развоја и крећемо се незадрживо напред. –рекао је пуковник проф.др Мирољуб Тркуљић.

У склопу обележавања јубилеја промовисана је и монографија 60 година војне трансфузиолошке службе као и књига Основни принципи хемотерапије чији су аутори проф.др Бела Балинт и пуковник проф.др Мирољуб Тркуљић са ВМА, као и доц.др Милена Тодоровић из Клиничког центра Србије.
 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас