GST_0558.jpg

70 година медицинских истраживања

21. 12. 2022

Свечаност поводом јубилеја Института за медицинска истраживања Војномедицинске академије одржана је у ВМА.
Поводом 70 година постојања на догађају је промовисана монографија у којој су представљени резултати истраживања и научноистраживачких пројеката у претходним деценијама, емитован је промотивни филм израђен у сарадњи са Војнофилмским центром „Застава филм“, а присутни су имали прилику и да се упознају са историјатом и концептом рада и обавеза одељења и одсека Института.
У поздравној речи начелник Института за медицинска истраживања пуковник доц. др Иван Станојевић нагласио је тимски рад као једини начин да се успешно савладају све препреке. Како је рекао „човек који не познаје своју историју и своје корене склон је лутању у будућности“ и напоменуо да је карактеристика историје и развоја, а уједно и дугорочни циљ Института примењена наука у циљу софистицираног и персонализованог приступа пацијенту.
Начелник ВМА пуковник проф. др Мирослав Вукосављевић рекао је да је поносан што је ВМА још једном место сусрета великог броја стручњака из различитих области, да се у овој здравственој установи подједнако цени очување традиције, али и улагање у генерације које долазе и честитао свима који својим перманентним радом развијају и доприносе науци. Истакао је и то да у тренутку када није лако борити се за научну истину овај скуп има посебан значај, не само за афирмацију фундаменталне, већ и развојне и примењене науке и да ће дати свој допринос ризници научних достигнућа, али и подићи на виши ниво научноистраживачки рад.
На Институту за медицинска истраживања ВМА запослено је око 25 здравствених радника, у овој години објављено је 26 научних радова у међународним стручним часописима и у току је 11 научноистраживачких пројеката. Наставни кадар Института активно држи преко хиљаду часова на свим облицима наставе на Медицинском факултету ВМА. Рад Института развија се у три правца подједнако важна за медицину уопште, а то су наука односно научноистраживачки процеси, настава и дијагностичка делатност базирана на имунолошким и генетским истраживањима.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас