82.jpg

Академици Српског лекарског друштва у ВМА

25. 02. 2011

Београд, 25.фебруар – ВМА и Академија медицинских наука Српског лекарског друштва организовали су научни скуп посвећен животу и делу др Михајила Мике Петровића, првог српског професора ратне хирургије, првог санитетског генерала у српској војсци, писца и педагога. Ово је већ трећа по реду конференција посвећена великанима српског војног санитета којима ВМА и њени припадници, поводом дана установе желе да се одуже подсећањем на њихова велика дела, постављањем бисте у кругу ВМА и представљањем пригодне монографије. 

Учеснике скупа поздравили су председник Академије медицинских наука СЛД проф.др Павле Миленковић, председник Историјске секције СЛД академик Брана Димитријевић, ректор Универзитета одбране Србије генерал-мајор проф.др Миодраг Јевтић и начелник ВМА пуковник проф.др Маријан Новаковић који су у својим поздравним обраћањима указали на обавезу поштовања традиције и великих дела наших претходника као путоказ будућим генерацијама лекара. 

У радном делу конференције о животном и радном путу бригадног ђенерала др Михајила Мике Петровића говорио је академик др Владимир Јокановић, док је о њему као ратном хирургу у Балканским и Првом светском рату реферисао генерал-мајор проф.др Миодраг Јевтић. О Михајилу Мики Петровићу као писцу и педагогу говорила је вс, доц.др Елизабета Ристановић, а његову личност из угла војног новинара представила је госпођа Мира Шведић из Медија центра Одбрана.

На скупу је учествовало више десетина академика из целе Србије, руководиоци организацијских целина и наставници, као и кадети  Медицинског факултета ВМА.
 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас