107.jpg

АКТИВНОСТИ ЦЕНТРА ЗА КОНТРОЛУ ТРОВАЊА ВМА

26. 11. 2010

Београд, 26. новембар - Центар за контролу тровања ВМА је једина референтна установа у земљи за дијагностику и лечење акутних тровања. Поред службе лечења, то је једина специјализована институција у земљи одговорна за информатичку подршку како здравственом особљу, тако и становништву не само у нашој земљи већ и земљама у окружењу. Стручњаци Центра свакодневно дају информације везане за токсичност хемикалија, ефекте на здравље људи и животну средину, клиничку слику и начин лечења тровања лекарима из здравствeних институција у Србији, Црној Гори и Републици Српској.

Важан сегмент рада Центра је едукација из области клиничке токсикологије и токсиколоше хемије по којој је исти препознатљив у нашој земљи и региону. Сарадња на овом плану успостављена је са бројним научно истраживачким установама у земљи, а пре свега са Фармацеутским и Медицинским факултетом у Београду.

Центар за контролу тровања ВМА у оквиру сарадње МО РС са међународним организацијама већ трећу годину за редом учествује и у програму едукације Војномедицинске академије за потребе Организације за забрану хемијског оружја (OPCW), чији инспектори добијају у нашој установи теоретска и практична знања из више области медицине. Ових дана се завршава трећи циклус едукације.

Центар има препознатљив стручни углед у региону и свету, о чему сведочи и интензивна и стална међународна сарадња и комуникација. У оквиру те сарадње у посети Центру су протеклих дана боравили и експерти из Оружаних снага Чешке Републике, као и колегинице, интернисти из Клинике за токсикологију из Скопља, који су упознати са искуствима у организацији, раду и бројним активностима ЦКТ.

У свом саставу Центар има и мобилну токсиколошко хемијску екипу која је стално спремна, а ангажује се у условима хемијског акцидента.

Стручњаци Центра активно учествују и у бројним домаћим и међународним научним пројектима. Тако је недавно под покровитељством Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије одржан дводневни семинар везан за српско-британски пројекат ˝Усаглашавање националних прописа у области регистрације и контроле средстава за заштиту биља са прописима Европске уније и примена нових законских прописа” током којег је проф.др Славица Вучинић, представила активности и могућности Центра као и досадашње резултате.
 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас