503.jpg

Активности поводом Дана ВМА

01. 03. 2013

Традиционално обележавање 2. марта, Дана Војномедицинске академије започето је пријемом бивших начелника ВМА. Састанку са начелником ВМА бригадним генералом проф. др Маријаном Новаковићем присуствовали су генерал-мајор проф. др Михаило Ђукнић, генерал-мајор проф. др Момчило Крговић, генерал-мајор проф. др Зоран Станковић и генерал-потпуковник проф. др Миодраг Јевтић, ректор Универзитета одбране.
Истим поводом организована су и два научна састанка на којима су награђени најбољи кадети Медицинског факултета ВМА Универзитета одбране, промовисани аутори најбољих радова у међународним часописима, а представљене су и публикације припадника ВМА објављене током 2012. године.
Декан Медицинског факултета ВМА бригадни генерал академик проф. др Миодраг Чолић наградио је најуспешније кадете и истакао значај даљег развоја Медицинског факултета у оквиру система одбране, док је начелник ВМА кадетима пожелео да и даље успешно похађају студије.
Заменик начелника ВМА пуковник проф. др Драган Динчић и начелник Сектора за школовање и научноистраживачки рад ВМА пуковник проф. др Предраг Ромић на скупу посвећеном научном доприносу припадника ВМА представили су седам аутора радова објављених у међународним стручним часописима, категорије М21 и М22 публикованих у 2012. години, а овом приликом је проглашен и најбољи аутор Војносанитетског прегледа из састава ВМА у истој години. Значајан утисак оставља изражена мултидисциплинарност присутна у свим радовима и истраживањима што је једна од најважнијих карактеристика рада Војномедицинске академије.
Монографске публикације објављене у претходној години као што су "Матичне ћелије и ткивни инжењеринг" (Балинт Б, Павловић М.), "Гени и мултипла склероза" (Динчић Е, Живковић М.), "Регулаторни Т лимфоцити: развој, функција и клинички значај" (Вучевић Д, Чолић М.), "Васкуларне аномалије главе и врата" (Стошић С. и сарадници), "Инфламаторне болести црева" (Тарабар Д. и сарадници), својеврсни су примери резултата вишегодишњег научног рада и од великог су значаја за садашње и будуће генерације медицинских радника.
 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас