23122016_1.jpg

Актуелности из реуматологије

26. 12. 2016

Састанак Секције за реуматологију Српског лекарског друштва у организацији Клинике за реуматологију ВМА, у оквиру којег су одржана стручна предавања о актуелним темама из ове гране медицине, одржан је на Војномедицинској академији.
О дијагностичким и терапијским изазовима фибромиалгије говорила је асист. др Ксенија Божић. Како је навела, ово хронично реуматолошко стање разноликих клиничких одлика може се испољити у било ком животном добу особа оба пола уз веома отежан пут до дијагнозе. Из тог разлога било је речи о дијагностичким критеријумима ревидираним 2016. године, о ефикасности различитих медикамената у лечењу хроничног бола, али и о нефармаколошким модалитетима лечења са фокусом на кинези терапији. Најновије препоруке за лечење и терапијске могућности спондилоартритиса изнела је асист. др сц. мед. Мирјана Златковић Швенда. Говорила је о неутрализацији интерлеукина IL-23/IL-17 као клинички релевантних код псоријазе и анкилозирајућег спондилитиса, али и о дилемама попут ефикасности, безбедности и селекцији болесника за биолошку терапију.
Начелник Клинике за реуматологију ВМА пуковник проф. др Душан Стефановић одржао је предавање о терапији бола код реуматоидног артритиса, аутоимунске запаљенске болести са бројним манифестацијама придружених болести. Уз приказ клиничких случајева указао је на начине и циљеве лечења - очување функције зглобова, спречавање деформитета, увођење пацијената у ремисију, унапређење квалитета живота, али и на разлике између реуматоидног артритиса и фибромиалгије уз навођење мултинационалних препорука за терапију бола фармаколошким методама.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас