DHAPP 2015.jpg

Америчка донација Војномедицинској академији

10. 12. 2015

 На Војномедицинској академији данас је, у присуству америчког амбасадора Мајкла Кирбија и заступника начелника ВМА пуковника проф. др Зорана Шегрта, потписан анекс уговора о донацији у вредности од 90.000 америчких долара. Америчка донација ВМА се састоји у опреми за примарну превенцију HIV/AIDS и других сексуално преносивих болести, у материјалу за обуку српских лекара, брзим тестовима на сексуално преносиве болести и другој опреми намењеној подизању свести о HIV/AIDS у српској војсци. Иначе, реч је о глобалној иницијативи у оквиру које влада САД сарађује са војскама широм света како би се појачала свест о тим болестима и ојачали капацитети за њихову превенцију, негу и лечење.
Амбасадор Кирби рекао је да је програм покренут 2006. године и да су од тада Министарство одбране и ВМА примили кроз донације америчке владе опрему у вредности већој од 900.000 долара. Кирби је нагласио да влада САД има дугу традицију сарадње са Војском Србије и ВМА и да америчка влада, Европска унија и Уједињене нације све више раде како би Србија повећала своје учешће у мировним мисијама широм света, а српски допринос тим мисијама био још бољи и драгоценији.
На још једној вредној донацији захвалио је пуковник проф. др Зоран Шегрт. Он је рекао да је HIV/AIDS глобално присутан проблем који је ВМА на време препознала. Проблем је, према његовим речима, за нас још значајнији јер су припадници Војске Србије све присутнији у мировним операцијама широм света, а од 2014. године су представници војног здравства и кључни носиоци медицинског збрињавања у Централноафричкој Републици, у којој је болница нивоа 2 комплетно под јурисдикцијом Војске Србије.
"Резултате које смо до сада постигли кроз овај програм током последњих осам година су евидентни и ја се надам да ћемо овај програм и даље наставити, а готово сам сигуран да ћемо нашу сарадњу проширити и на остала поља медицинске сарадње током наредне године", истакао је пуковник проф. др Шегрт.
Амерички амбасадор Мајкл Кирби присуствовао је и промоцији књиге "Полно преносиве инфекције и војна популација", која је штампана из средстава претходне донације. Монографија је дело групе аутора са Медицинског факултета ВМА и Медицинског факултета у Новом Саду, а уредница издања је проф. др Весна Шуљагић, начелница Одсека за превенцију и контролу болничких инфекција ВМА.

 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас