Poseta_ambasadora_SAD1.jpg

Амерички амбасадор у посети ВМА

27. 11. 2012

Поводом донације опреме за превенцију и контролу HIV/AIDS-а у Војсци Србије, амбасадор Сједињених Америчких Држава у Београду Мајкл Кирби посетио је данас Војномедицинску академију и разговарао са начелником ВМА бригадним генералом проф. др Маријаном Новаковићем.
Помоћ вредна 100.000 долара део је програма Министарства одбране САД, DHAPP (Department of Defense HIV/AIDS Prevention Program), у којем Министарство одбране Републике Србије и Војномедицинска академија донирано учествују од 2006. године. Протокол о донацији потписан је 7. новембра 2012. године на Војномедицинској академији, када је обављена и примопредаја средстава намењених развоју лабораторијске опреме за тестирање на HIV и дијагностику болести (брзи тестови, ELISA тестови, PCR тестови, CD4 и CD8 тестови). Помоћ се односи и на информативне активности за подизање свести међу војном популацијом о превенцији HIV/AIDS-а, а предвиђено је и усавршавање лекара са ВМА у борби са превенцијом и контролом ове болести.
Изражавајући задовољство због посете амбасадора Кирбија, начелник ВМА, бригадни генерал проф. др Маријан Новаковић, подсетио је на добру војносанитетску сарадњу коју ВМА има са САД, a која се највише огледа кроз сарадњу са Националном гардом Охаја.
– Делегација Министарства одбране боравила је тамо током прошле године и успоставила значајне кораке у сарадњи која ће подразумевати размену кадрова, а можда и наших студената у обављању дела летње клиничке праксе – истакао је начелник ВМА и захвалио Сједињеним Америчким Државама што су препознале потребу за донацијом у области превентивне медицине, нарочито у обољевању од АИДС, јер целокупна поулација, а тиме и војна, није имуна на ово тешко обољење и инфекцију.
Амбасадор Кирби истакао је да је данас имао прилику да се лично увери у репутацију коју Војномедицинска академија ужива и да му је драго што његова земља може да пружи помоћ тако квалификованим стручњацима, кад је реч о превенцији ХИВ и АИДС.
– Ово је скроман начин да помогнемо Србији и њеној војсци да одрже ниску стопу обољења од ове опаке болести, али се надам да ћемо и убудуће имати прилику да наставимо сарадњу са ВМА и осталим медицинским установама у Србији, како бисмо побољшали ниво здравствених услуга и медицинске неге читаве популације - рекао је амбасадор Кирби.
Програм Министарства одбране САД за превенцију HIV-а релизује се кроз сарадњу са санитетским службама војски из великог броја земаља света, са циљем унапређења свести о овој болести и јачању капацитета превенције.
 
Београд, 27. новембар 2012. године

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас