USA 032015.jpg

Амерички предавачи о борби против епидемије еболе

25. 03. 2015

У оквиру билатералне војне сарадње са Сједињеним Америчким Државама, а у сарадњи са Војном канцеларијом амбасаде САД у Београду специјалиста јавног здравља и опште медицине потпуковник Џери Мајкл Клајн и инфектолог мајор Елизабет Ен Рини одржали су дводневни курс на тему борбе против еболе на Војномедицинској академији.
Заступник начелника ВМА пуковник проф. др Зоран Шегрт рекао је да је ова активност још један доказ добре билатералне сарадње у области војног здравства. Пренео је захвалност за разумевање потребе да се медицинско особље ВМА на директан начин упозна са искуствима лекара који су учествовали у збрињавању оболелих у току епидемије еболе у Либерији и другим афричким државама.
Теме предавања биле су везане за искуства у дијагностиковању болести, организацији изолације и просторија за лечење случајева оболелих од еболе, анализи претходног кретања оболелих лица, успостављање комуникације и координације са другим релевантним установама, локалним, регионалним и светским (Светска здравствена организација), сарадњу са медијима и медијску кампању и сл.
На курсу су учествовали, поред припадника Министарства одбране, представници Министарства здравља, Института за јавно здравље "Батут", Клиничког центра Србије, Медицинског факултета Универзитета у Београду и других сродних институција.
 

 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас