ZMA.jpg

Анализа заједничког медицинског ангажовања припадника МО и ВС и Националне гарде Охаја

16. 09. 2016

На Војномедицинског академији данас је одржана анализа на којој су изнете оцене и утисци о заједничком медицинском ангажовању припадника Министарства одбране, Војске Србије и Националне гарде Охаја на територији Пчињског управног округа. Скупу су присуствовали заменик начелника Управе за војно здравство пуковник др Угљеша Јовичић, бригадни генерал Грегори Шнуло из Националне гарде Охаја и заменик начелника Војномедицинске академије пуковник проф. др Драган Динчић.
Пуковник др Јовичић захвалио је учесницима тог медицинског ангажовања и рекао да су се за ту активност сви заједно добро припремали, и, како је оценио, труд им се на крају исплатио.
О резултатима медицинског ангажовања говорио је командант те активности потпуковник др Александар Радуновић. Он је истакао да су током петнаест дана медицински тимови на осам локација прегледали око 1.900 пацијената и извршили 3.364 прегледа. Најоптерећенија била су одељења тријаже, офталмологије и интерне медицине. На основу ангажовања, могло се закључити да је главни проблем низак ниво здравствене едукације пацијената (личног и стоматолошког здравља) – највећи број патио је од хроничних болести, али нису узимали медицинску терапију. Врло тешка доступност медицинских услуга пацијената у овој регији условила је да половина прегледаних пацијената никад није у свом животу била на офталмолошком прегледу, а велики број ортопедских пацијената јавио се са недијагностикованим и нетретираним артротичним повредама на великим зглобовима.
Заменик начелника ВМА професор др Динчић је нагласио значај заједничке акције са хуманитарног аспекта и рекао да ће уследити разговори са колегама из Министарства здравља и цивилних медицинских установа како би се пружила адекватна медицинска помоћ том становништву.
О резултатима и утисцима говорили су и координатор целе активности пуковник др Мирослав Броћић и вође тимова Националне гарде Охаја и оружаних снага Анголе - пуковници Кевин Едвардс и Марлен Фонсека.
Заједничко медицинско ангажовање припадника Министарства одбране, Војске Србије и Националне гарде Охаја које је било предмет анализе почело је 6. септембра и трајало 15 дана. У њој су учествовали представници Министарства одбране, Управе за војно здравство, Војномедицинске академије, Националне гарде Охаја, а као посматрачи представници оружаних снага Анголе. Заједничко медицинско ангажовање укључивало је бесплатне здравствене прегледе житеља осам села удаљених од здравствених установа у градовима Прешево и Бујановац. Тимове су чинили лекари опште праксе, педијатри, гинеколози, дерматолози, инфектолози, офталмолози и други специјалисти по потреби, као и стоматолози, а на терену су радиле ветеринарске и превентивне медицинске екипе. У ову заједничку акцију био је укључен 31 припадник МО и ВС, 25 из Националне гарде Охаја и три посматрача из Анголе.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас