232.jpg

Анестезиолошки стручни семинар у ВМА:дисајни пут и механичка вентилација

15. 12. 2009

Београд, 15.децембар - У организацији Клинике за анестезиологију и интензивну терапију ВМА и Секције за анестезиологију, интензивно лечење и терапију бола Српског лекарског друштва у ВМА је одржан стручни семинар о теми „Дисајни пут и механичка вентилација“, уз учешће више од 300 медицинских радника из Србије, Црне Горе и Републике Српске. Руководилац скупа био је начелник Клинике за анестезиологију и интензивну терапију ВМА, пуковник проф.др Предраг Ромић.
Начелник ВМА, генерал-мајор проф.др Миодраг Јевтић поздравио је инициајтиву за одржавање стручног скупа са оваквом тематиком у актуелном тренутку, с обзиром на повећану потребу за механичком вентилацијом код болесника тешко оболелих од грипа Х1Н1.
– Медицина не познаје границе, административне и било какве препреке. Универзална вредност је људски живот, а лекари знају да се битка за живот добија само заједничким радом и мултидисциплинарним приступом, користећи најновија сазнања ии достигнућа медицинске струке - нагласио је Јевтић.
Рад семинара одвијао се у две сесије са темама:
1. Одржавање пролазности дисајног пута-препоруке, средства и методе и
2. Механичка вентилација – од основних принципа до савременог облика
 
Стручњаци ВМА одржали су укупно 17 предавања током којих су представили најновија сазнања и своја искуства у наведеним областима, а одржана су и три округла стола током којих су размењена теоријска и практична знања из домена пролазности дисајних путева и метода механичке вентилације.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас