1.JPG

Бесплатни прегледи уочи Дана ВМА

28. 02. 2020

Управа за војно здравство у сарадњи са Војномедицинском академијом, уочи 2. марта - Дана ВМА, организовала је традиционалну акцију бесплатних специјалистичких прегледа.
Сви заинтересовани грађани без обзира на здравствено осигурање имали су прилику да ураде превентивне прегледе из три медицинске гране у циљу раног откривања малигнитета дојки, злоћудних тумора коже, као и утврђивања густине костију.
Према речима потпуковника др Дејана Јовановића из Института за радиологију ВМА, највећи број пацијенктиња данас је први пут прегледано на мамографу - златном стандарду у превенцији карцинома дојке. Како је истакао, редовна контрола пацијенткиња углавном укључује ултразвучне прегледе, док се мамограф најчешће препоручује уколико се утврди сумња на постојање неких промена. На данашњем прегледу код једне пацијенткиње утврђена је сумња на малигнитет што потврђује статистички податак да се отприлике на десет прегледа пронађе промена која захтева даље претраге.
Међу пацијенткињама које су током јучерашњег преподнева заказале преглед на мамографу, била је и Нада Милновић (1966.) из Београда. Према њеним речима веома је задовољна услугом и омогућеним прегледом у ВМА у коју, како каже, има много поверења и труди се да као цивилни осигураник велики број прегледа уради у овој војноздравственој установи.
У акцији бесплатних прегледа учествовали су и реуматолози ВМА прегледима на остеодензитометру, којим се прецизно одређује степен чврстине костију и утврђују остеопенија и остеопороза. Овај преглед препоручује се особама женског пола након 65 године, али и у случају постојећих фактора ризика попут генетских предиспозиција, дијагностикованог реуматоидног артритиса, неких бубрежних обољења и друго. Код отприлике 30 процената пацијената на прегледу је утврђен виши степен остеопорозе и дате су им смернице за даље лечење.
Традиционалном рођенданском акцијом планирани су прегледи за 90 грађана, од којих највећи број дерматолошких. Начелница Клинике за кожне и полне болести ВМА проф. др Лидија Кандолф Секуловић истакла је да су данас код два пацијента уочене сумњиве промене и упућени су на даље лечење. Ради континуираног указивања на правовремено откривање меланома, подсетила је грађане да су превентивни прегледи младежа актуелни током целе године.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас