pregledireuma27122018.jpg

Бесплатни реуматолошки прегледи у ВМА

27. 12. 2018

Војномедицинска академија организовала је, заједно са дневним новинама „Политика“, бесплатне реуматолошке прегледе за заинтересоване грађане. Прегледи, који су заказивани преко „Политике“, пратило је велико интересовање суграђана свих генерација.
Начелник Управе за војно здравство бригадни генерал др сци мед. Угљеша Јовичић похвалио је сарадњу са Политиком и рекао да од оваквих акција највише користи имају грађани. „Војно здравство и њен највећи и најзначајнији део, Војномедицинска академија, увек радо организују прегледе ове врсте као својеврсно скретање пажње на неопходност подизања укупне здравствене културе. Драго ми је што чујем од наших пацијената да су задовољни данашњим реуматолошким прегледима, самом организацијом као и квалитетом пружене здравствене услуге“, рекао је генерал Јовичић.
Реуматолошки прегледи организовани су на основу интересовања читалаца „Политике“ за овом врстом специјалистичког прегледа, а у циљу ублажавања симптома постојећих реуматских обољења који укључују болове и сметње при покретима и од којих, према истраживањима, болује преко 70 процената нашег становништва.
Према речима начелника Поликлинике ВМА пуковника мр сц. мед. Милана Ћирковића, специјалисте реуматологије на преглед су се јавили грађани са хроничним реуматским болестима. „На данашњим прегледима били су углавном пацијенти са већ постојећим симптомима реуматизма дегенеративног порекла на великим зглобовима, кичменом стубу и ситним зглобовима шака и стопала. Код већине тегобе трају неколико година, али до сада нису имали прилику да се лече код реуматолога. Неколико пацијената је упућено на даљу дијагностику, на прегледе код специјалисте физикалне медицине или ортопеда, а најчешће им је преписивана терапија адекватна здравственом стању и придруженим обољењима“, изјавио је пуковник Ћирковић.
Пацијенткиња М.П. (70) из Београда, која се на преглед јавила због хроничног бола у зглобовима, а које је приписавала свом животном добу, посебно је похвалила рад др Јелене Ћеранић, интернисте - реуматолога код које је данас имала прилику да обави преглед: „Редовно контролишем здравље, радим лабораторијске анализе и тако даље, и то код мог лекара у дому здравља. До сада нисам посећивала реуматолога јер болови нису великог интензитета, а у овим годинама сматрам и да је немогуће да ме ништа не боли. Изузетно сам задовољна прегледом јер сам добила и терапију која ће ми тегобе сигурно ублажити“.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас