179.jpg

БЛИЦ: Сви имају право да се лече на ВМА

27. 04. 2010

Београд, 27. април - На лечењу у Војномедицинској академији у овом тренутку је 1207 пацијената. Око 500 су цивили. Имамо уговор са Министарством здравља да 40 посто капацитета попуњавамо цивилним осигураницима. Али, има простора и збринуто је 20 посто више, каже за „Блиц“ генерал мајор Миодраг Јевтић, начелник Војномедицинске академије.

Цивилни осигураник, верујући да је ВМА резервисана за војну елиту, уместо питања:“Како могу на ВМА“, често пита:“Колико кошта лечење“?

- Ви то озбиљно, или ме провоцирате?! Напишите, молим вас, да начелник ВМА поручује:“Сви имају право да се лече на ВМА! Наша врата су отворена! И, нико нема право да ускрати болеснику да се лечи на ВМА уколико то његово здравствено стање захтева“. Обавезно то напишите да се једном заувек зна. Али треба имати на уму, да ВМА није место где се мери крвни притисак, шећер и не треба слати људе из унутрашности код нас ради рутинских захвата. ВМА је конципирана као институција која се бави сложеним медицинским интервенцијама у области лечења компликација и дијагностике. Код нас треба упућивати болеснике за све оно што не може да се реши на претходним нивоима или у другим установама. Да бисмо свим таквим пацијентима могли помоћи, морамо чувати постељни капацитет за најкомпликованије случајеве.

Ипак, војни осигураници су ваш приоритет?

- Тачно је да су војни осигураници наша циљна група, али главни приоритет је здравствено стање. Уколико је неко животно угрожен не питамо има ли здравствену књижицу, које је религије, чији је држављанин. Ми ћемо га збринути, решити проблем, а све остало следи после тога.

Када нису тако критичне ситуације, како цивил може на ВМА?

- Исто као у Клинички центар, уз упут примарног лекара.

Још одржавате војничку дисциплину?

Да, ми имамо војну организацију. Да, ми јесмо војна здравствена установа. Да, ми смо под мониторингом Министарства одбране наше државе, али ми смо болница у којој се лече сви. Та војна дисциплина је каналисана. Ово није касарна. Овде се лече и војни и цивилни осигураници,сви грађани којима је наша помоћ потребна, али лечи се и читав дипломатски кор акредитован у Београду, представници државног, војног и верског руководства. Менаџменти око 57 највећих домаћих и страних компанија које послују у Србији корисници су наших услуга. Ми смо задовољни када чујемо да је око 35 до 40 делегација из цивилног и војног здравства из читавог света колико годишње прође кроз ВМА импресионирано нашим радом и што Министарство одбране може да нас користити као референцу у билатералним разговорима. Наших 40 најбољих доктора млађе генерације послали смо на усавршавања у еминентне светске центре, од Хјустона до Токија, с циљем да оно што се тамо ради постане део наше медицинске свакодневнице.

Шта је оно што је специфично у вашем раду?

- Наш трансплатациони програм јетре, бубрега, матичних ћелија је врло моћан. Урадили смо досада 47 интервенција у области ендоваскуларне хирургије проширења трбушне аорте без отварања трбуха, а пацијенти су након два дана отишли кућама. Примењујемо најновије дијагностичке методе. Нпр. једина смо државна инситуција у Србији у којој се ради скидање диоптрије ласерскм путем. Поносни смо и на домете у осталим гранама медицине, стоматологије, фармације.

Има ли заинтересованих за лечење из бивших република?

Има. Јуче смо примили пацијента из Хрватске. Чести су нам пацијенти из Босне и Херцеговине, као и они из Македоније, Црне Горе и осталих околних држава, што сведочи да наша ВМА ужива велики углед и поверење у региону. Примамо онолико пацијената из околних земаља, колико нам то дозвољавају капацитети након примарног збрињавања наших грађана. Али, када год је потребно ургентно збрињавање, реагујемо промптно и у том смислу имамо изузетно добру сарадњу са Клиничким центрима у Сарајеву, Бања Луци, Тузли, Подгорици, Скопљу. Такође, има све више Албанаца из јужне српске покрајине Косово и Метохија који долазе на лечење у нашу установу.

ВМА је именована за регионални центар за војномедицинску обуку у ванредним ситуацијама?

- Све што смо последњих година урадили изазвало је појачано интересовање међународног фактора за ВМА. Нпр.значајно смо унапредили службу у којој је могуће урадити интервенцију у току једног дана и да након тога болесник иде кући. Током прошле године ресертификовани смо по ИСО стандардима међународног квалитета менаџмента. Пет лабораторија акредитовали смо и сада равноправно наше налазе можемо да упоређујемо са европским лабораторијама. Прошле године смо опремили установу најновијом магнетном резонанцом, дигиталним мамографом, новим возним парком за брже збрињавање угрожених болесника... Наш стручни часопис уврштен је на СЦИЕ листу најпрестижнијих светских часописа у области медицине. Све то изазвало је појачано интересовање колега из иностранства за ВМА, као и јединствена искуства која смо нажалост стекли у тешким условима, у области ратне хирургије, поступања у области масовних катастрофа итд.

Остајете у оквиру Министарства одбране? Дефинитивно се одустало од продаје ВМА?

- Него шта?! За сва времена та прича је стављена ад акта без обзира да ли је то мило неком или не. ВМА је након распада савезне државе била остављена на цедилу, у вакуум простору. У систему здравства Србије нисмо били препознати и многи су имали разне намере са нашом кућом. Али је сада све то иза нас.

Мешетари и фармакомафија? Јесте ли се тога ослободили?

- Садашњи менаџмент ВМА је настојао да поштује све прописе и законе, тако да уназад пет година није регистрована ниједна афера у систему рада и снабдевања, нити представници великих добављача или фармацеутских компанија имају приступ код челних људи ВМА. Уосталом, постоје надлежне службе које се тиме баве, и компетентне су да о томе дају адекватне оцене.


Конкурс за другу класу Високе школе ВМА

Прошле године одлуком Владе Србије основан је Медицински факултет ВМА уз подршку Министарства одбране и уписано је 20 студената, 10 девојака и десет младића. Сада уписујемо другу класу студената, а конкурс се закључује 30. априла. Примићемо 25 студената, које наменски школујемо, не за потребе бироа рада, него за потребе система одбране и војног здравства државе Сбије. Свако од њих има бесплатно школовање, књиге и смештај у интернату, при чему је иуззтно важно да ће последње три године студирања бити непосредно везани за клинике и инситуте ВМА. Сваки студент , по угледу на велике светске колеџе, има свог ментора који му је велика подршка и ослонац у раду. И ове године, као и претходне,одзив је веома добар. Конкуришу махом одлични ђаци са просеком 5,0. Схватили су шта им се нуди, упознати су са студијским програмом – каже Јевтић.

Зашто нисте наставили да преузимате кадар са цивилних медицинских факултета?

Хоћемо доброг доктора али и доброг официра, изузетног човека са са благовремено сагледаним својим правима али и обавезама система у којем ће имати своје место. У академској концепцији прихватили смо све програме медицинских факулета у земљи и еминентних факултета у Европи. Али хоћемо и доктора медицине оспособљеног да промптно и стручно без дилема реагује у условима евентуалних масовних катастрофа, недаћа, тероризма, у условима пострауматских стресних стања. Хоћемо да обновимо нешто што је веома значајно у нашој професији, а то је вештина комуникације доктора са пацијентима, у намери да се свеобухватно сагледа проблем кроз разговор а не само уз ослањање на апарате и технологију.

Медицински град

ВМА је медицински град у којем ради око 3000 запослених, 124 професора, више од 200 доктора и магистара медицинских наука. У њему се одржава више од 35.000 техничких уређаја од најједноставнијих до најмодернијих, попут ултра модерних скенера,маг мамографа и акцелератора. У оквиру овог нетне резонанце, здравственог центра функционише Институт за фармацију који је уједно и мала фабрика лекова која производи све инфузионе паренетералне растворе не само довољне за потребе ВМА већ и све клиничке центре Београда, али и неке лекове и препарате. 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас