09.jpg

Чешка делегација на ВМА

02. 11. 2011

Делегација Института за спорт и физичку културу Министарства одбране Чешке Републике, коју предводи др Либор Соумар, посетила је данас Војномедицинску академију. Посета је реализована у склопу наставка билатералне међународне војне сарадње у области АБХ заштите.
Чешку делегацију примио је начелник ВМА, пуковник проф. др Маријан Новаковић и изразио задовољство досадашњом билатералном сарадњом у области војне медицине. Истакао је важност спортске медицине за припаднике Министарства одбране и најавио да Војномедицинска академија планира да додатно развија своје капацитет за унапређење ове важне гране медицине.
У току посете, делегација је обишла Одељење за физиологију напора Института за хигијену Сектора за превентивну медицину ВМА, где их је начелник Института проф. др Соња Радаковић упознала са методологијом испитивања физиолошке подобности у климатској комори, као и са тестирањем индивидуалних система за расхлађивање коју војници користе у сврху превенције топлотног стреса током вршења наменских задатака у топлој средини.

Гости су такође упознати са резултатима научно-истраживачког рада у овој области који се у Институту за хигијену ВМА реализује кроз три актуелна пројекта:
  1. Испитивање утицаја аклиматизације на психофизичку адаптацију војника у екстремним температурним условима у зависности од генетског полиморфизма у APOE и BDNF (Пројекат ВМА)
  2. Примена наноматеријала у унапређењу средстава респирацијске и перкутане заштите у условима еколошког дисбаланса изазваног радиоактивном, хемијском и биолошком контаминацијом (Пројекат Министарства за науку и технолошки развој за период 2011-2014)
  3. Допринос унапређењу борбене готовости припадника Војске Србије побољшањем физиолошке подобности у условима високотоксичне контаминације и високих амбијанталних температура (Пројекат Управе за планирање и развој Министарства одбране). 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас