Dan rehabilitacije 1.jpg

Дан о рехабилитацији

10. 12. 2012

Стручни скуп "Дан о рехабилитацији" у организацији Клинике за физикалну медицину и рехабилитацију Војномедицинске академије одржан је 7. и 8. децембра 2012. године на ВМА. Скуп, који се традиционално одржава на годишњем нивоу и окупља велики број слушалаца из земље и региона, овог пута је био посвећен дијагностици и третману патолошких стања раменог зглоба.
Начелник ВМА бригадни генерал проф. др Маријан Новаковић изразио је задовољство што је оваква врста стручног окупљања на ВМА на тему рехабилитације постала традиционална, а његов значај препознат у земљи и региону. Начелник Клинике за физикалну медицину и рехабилитацију ВМА пуковник проф. др Александар Ђуровић одржао је уводно предавање о општим принципима рехабилитације рамена и функционалној анатомији раменог зглоба, напоменувши овим путем важност тачне дијагнозе и тимског рада као основа добре праксе у физикалној медицини.
У наставку предавања током првог дана говорило се о дијагностици и третману структуралне, мишићне и коштано тетивне патологије раменог зглоба, као и рехабилитационим принципима након артропластике раменог зглоба. Учесници су имали прилику да чују најновија сазнања из ових области, као и да током трајања округлог стола размене стручна мишљења са колегама. Посебно је била запажена презентација одређених техника, инфилтрације лекова у зглоб рамена, мобилизационих и тракционих техника, као и примена туине - кинеске масаже са елементима акупресуре.
Током другог дана стручног састанка по први пут је организована и радионица, односно практична обука физиотерапеута за одређене вештине које су везане за патологију раменог зглоба. Стручни тим Клинике је презентовао неке од најзначајнијих случајева са којима се сусрео у пракси и примену одређених метода и протокола.
 
Београд, 10. децембар 2012. године

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас