386.jpg

Дан о рехабилитацији на ВМА

05. 12. 2008

Београд, 5. децембар - Осми стручни семинар „Дан о рехабилитацији“ одржан је данас у ВМА, у организацији Клинике за физикалну медицину и рехабилитацију ВМА, Друштва физиотерапеута Србије и физијатријске секције Српског лекарског друштва. Овогодишњи семинар био је посвећен лечењу и раној рехабилитацији исхемијске болести срца и мозга као и примени матичних ћелија у збрињавању ових болести.
Скуп је отворио Начелник ВМА, генерал-мајор проф. др Миодраг Јевтић. У обраћању најеминентнијиом физијатрима и физиотерапеутима Србије генерал Јевтић посебно се осврнуо на значај физикалне медицине у рехабилитацији пацијената, као и на улогу рехабилитационог сестринства у том процесу и нагласио да је Клиника за физикалну медицину и рехабилиатцију ВМА једна од водећих организацијских целина ВМА. „Посебна ми је част што данас, овде у ВМА, која је неспорно регионални лидер у медицинском збрињавању, видим толико стручњака који се баве овом проблематиком из целе наше земље, што је још један доказ да само заједничким снагама можемо добити битку за људско здравље. “, рекао је генерал Јевтић.
Пуковник проф. др Ацо Ђуровић, начелник Клинике за физикалну медицину и рехабилиатцију ВМА говорио је о сексуалној рехабилитацији кардиолошких болесника. Пуковник проф. др Ранко Раичевић, начелник Клинике за неурологију ВМА одржао је предавање о новинама у лечењу акутног исхемијског можданог удара.
У наставку скупа одржано је више стручних предавања о физијатријском и физиотерапеутском приступу у раној рехабилиатцији пацијената након исхемијског инфаркта мозга, акутног инфаркта миокарда, аорто-коронарног by-passa, примени матичних ћелија у збрињавању исхемијских атака срца и мозга. Предавачи су били војни службеник др Марина Килибарда, потпуковник др Дејан Миљковић, мајор доц.др Слободан Обрадовић, др В.Радевић, потпуковник, мр Зоран Трифуновић, др В.Пејовић и виши медицински техничар Гордана Павковић.
 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас