268.jpg

Дани превентивне медицине

25. 09. 2009

Београд, 25.септембар - Традиционални 43. међународни научни скуп „Дани превентивне медицине“ одржан је у Нишу од 22-25.септембра 2009, уз учешће више од 120 стручњака из Србије, Црне Горе, Републике Српске, Македоније, Бугарске и Мађарске.

Пуковник доц. др Радован Чеканац, начелник Инситута за епидемиологију ВМА пренео је учесницима и организаторима скупа личне поздраве начелника ВМА генерал-мајора проф. др Миодрага Јевтића, као и задовољство Управе ВМА досадашњом оствареном сарадњом са Медицинским факултетом и Клиничким центром у Нишу.

–Верујемо да ће ова сарадња у будућности бити још боља, а посебно у области превентивне медицине, јер су нам проблеми и изазови из ове области у наредном периоди заједнички, што потврђује и тренутна актуелна епидемиолошка ситуација у свету и код нас.-нагласио је пуковник Чеканац.

Главне теме које су током трајња скупа разматрали српски превентивци и еминентни стручњаци из окружења односиле су се на актуелну микробиолошку дијагностику заразних болести са посебним акцентом на могућности побољшања дијагностике вирусних инфекција и проблеме резистенције на антибиотике, епидемиологију полно преносивих инфекција, епидемиолошке карактеристике масовних хроничних незаразних болести, заштиту животне средине, квалитет исхране као и њихов утицај на здравље, а значајна пажња посвећена је превенцији болести зависности и медицини заснованој на доказима.

У раду скупа активно су учествовали и стручњаци Сектора за превентивну медицину ВМА: пуковник доц. др Славиша Ђурђевић, специјалиста ваздухопловне медицине, доц. др Славица Рађен, специјалиста хигијене и капетан др Јован Младеновић, специјалиста епидемиологије.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас