474.jpg

Делегација OPCW у посети НЦКТ

19. 06. 2008

Београд, 19. јун - Национални центар за контролу тровања (НЦКТ) ВМА посетили су учесници 7. Регионалног састанка националних тела држава чланица OPCW (Организација за забрану хемијског оружја) из Источне Европе, који је одржан  у Београду од 03. до 05. јуна 2008.г.
Делегатима из 24 земље, предвођеним госпођом Kalimi Mworia, директором Сектора за међународну сарадњу и помоћ OPCW у Хагу, и амбасадором Братиславом Ђорђевићем, националним координатором за спровођење Конвенције о забрани хемијског оружја, руководиоци служби НЦКТ презентовали су организациону структуру и своје законске обавезе у сегменту превенције, дијагностике, лечења и медицинске санације последица деловања хемијских (токсичних) материја. Током двочасовног боравка гости су исцрпно упознати са  начином реализације задатака које Центар, као једина специјализована институција за сегмент клиничке токсикологије у земљи и ближем окружењу, има у служби заштите здравља људи од појединачног или масовног деловања хемијских штетности. Делегати су искористили прилику да обиђу клиничке и лабораторијске капацитете НЦКТ, а у непосредном разговору са лекарима и аналитичарима продискутоване су актуелне теме везано за спонтане или изазване хемијске акциденте.

У својим завршним речима, госпођа Kalimi Mworia и амбасадор Ђорђевић истакли су значај постојања и активног деловања институција као што је НЦКТ и подвукли важност шире, регионалне и међународне сарадње у сегменту превенције штетног деловања мирнодопских и других отрова. Врло позитивно је оцењено и досадашње ангажовање ВМА и НЦКТ у реализацији едукативних курсева за медицинске инспекторе OPCW који током последњих годину дана, на двонедељном стажирању, периодично бораве у Војномедицинској академији.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас