naslovna 22042024.jpg

Делегација ВМА на конгресу војне медицине

22. 04. 2024

Начелник Војномедицинске академије пуковник проф. др Мирослав Вукосављевић са сарадницима учествовао је на 6. паневропском конгресу војне медицине одржаном од 16. до 19. априла 2024. године у Атини, Република Грчка.
Уз предавање пк проф. др Вукосављевића и пп др Ненада Петровића о вишедеценијском искуству збрињавања и лечења пенетрантних повреда ока, презентације су одржале прим. др мед. Кристина Костић из Клинике за кожне и полне болести ВМА на тему резултата студије о лечењу 71 пацијента од атопијског дерматитиса и корелације вредности IgE са тежином болести, као и др Ивана Крстић Лечић из Клинике за анестезиологију и интензивну терапију ВМА о перкутаној дилатационој трахеотомији у јединицама интензивне неге. На једном од округлих столова учествовао је и пп др Предраг Ђурић из Клинике за кардиологију ВМА са темом утицаја хроничне инфламације и повишених биомаркера хемостазе на тежину болести коронарних и каротидних артерија.
Састанак представника војномедицинских служби, који је по први пут одржану Грчкој, био је прилика за размену најновијих сазнања и искустава из различитих грана медицинске науке, научних и академских сазнања. Представљајући војномедицинске службе земаља учесница, на конференцији је учествовао 491 делегат из 16 земаља, представљена су 172 рада кроз 115 предавања на 12 округлих столова, 20 усмених излагања, пет предавања и 32 постер презентације, покривајући широк спектар медицинских тема.
Међународни комитет војне медицине - МКВМ (International Committee for Military Medicine - ICMM), од оснивања 1921. године до данас, функционише као платформа за сарадњу земаља учесница окупљајући светске војносанитетске службе. Активности реализује кроз годишње састанке председника војносанитетских служби, конгресе војне медицине, као и кроз рад више медицинских грана и регионалних организација. У области војне медицине, МКВМ је препозната као једна од најзначајнијих организација на светском нивоу у чијем раду ВМА веома активно учествује.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас