icmm 2022.jpeg

Делегати ВМА на 44. светском конгресу војне медицине

12. 09. 2022

Начелник ВМА пуковник проф. др Мирослав Вукосављевић са сарадницима учествовао је на Светском конгресу војне медицине, који је у организацији Међународног комитета војне медицине (International Committee of Military medicine – ICMM) одржан од 5. до 9. септембра 2022. године у Бриселу.
Раме уз раме са представницима Светске здравствене организације и Светске ветеринарске организације чији су представници управљали отварањем конгреса, делегати ВМА имали су прилику да учествују у дискусијама о актуелним безбедносним претњама у виду здравствених катастрофа, размене знања у циљу унапређења иновативних капацитета и бољих резултата пружених здравствених услуга, али и представе наша искуства у области превенције и борбе са пандемијом коронавируса.
Делегацију ВМА чинили су начелник Сектора за превентивну медицину пк проф. др Зоран Лазић, начелница Националног центра за контролу тровања проф. др Славица Вучинић, пп др Мирко Долић, психијатар ангажован у привременој ковид болници Карабурма и пп др Ненад Петровић из Клинике за очне болести. Теме конгреса, организоване кроз усмене и постер презентације и низ паралелних сесија обухватиле су напредак хирургије и болничку негу пацијената, рехабилитацију, али и област менталног здравља.
Овогодишњи научни програм био је утолико важнији и због обележавања 100. годишњице од одржавања првог конгреса и оснивања Међународног комитета војне медицине. Редован окупљања светских војносанитетских служби, међу којима је и Република Србија, а ради професионалне сарадње људи широм света и активне размене знања у области војне медицине, поред конгресних активности укључују и годишње састанке председника војносанитетских служби, рад различитих медицинских грана и регионалних организација, а комитет се сматра једном од најзначајнијих организација на светском нивоу.

 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас