Dermatolozi april 2013.jpeg

Дерматолошка онкологија

22. 04. 2013

Састанак Дерматовенеролошке секције Српског лекарског друштва са темом дерматолошке онкологије у организацији Клинике за кожне и полне болести Војномедицинске академије одржан је на ВМА.
Уводним предавањем доц. др сц. мед. Жељка Мијушковића о најчешћем малигном тумору коже - базоцелуларном карциному, представљени су параметри за одабир лечења овог обољења у узнапредовалој фази, фактори који утичу на прогнозу болести, као и најновији подаци из међународних водича за лечење високоризичног базоцелуларног карцинома према којима хируршка ексцизија још увек заузима примарно место. Такође, приказане су терапијске опције код иноперабилних локалних и метастатских типова карцинома.
У наставку стручног програма проф. др Лидија Кандолф Секуловић одржала је предавање о меланому са BRAF мутацијом представивши значај овог гена за настанак ове врсте меланома, укључујући клиничку слику и факторе ризика. Подсетивши присутне на инциденцу меланома у Србији и чињеницу да прогноза болести зависи од стадијума обољења, проф. Секуловић је истакла значај превенције и едукације посебно млађих генерација о штетности УВ зрачења.
Након предавања приказани су и случајеви из праксе заједно са резултатима истраживања и употребе различитих медикамената.
 
Београд, 22. април 2013. године

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас