NG_koktel.jpg

Добри резултати ВМА у 2012. години

21. 12. 2012

„На Војномедицинској академији је обављено око 50 одсто више амбулантних прегледа и свих дијагностичких процедура у односу на прошлу годину. Повећан је и број амбулантних операција, то јест операција које се изводе у условима дневне хирургије. Практично, нема клинике и института где није остварен напредак у смислу едукације и лечења, где није уведена нека нова оперативна техника, побољшан начин лечења и дијагностиковања, како на институтима тако и на превентивној медицини. Нама на ВМА приоритетни је задатак да пратимо све новине у лечењу и дијагностици, те да их што пре применимо код наших пацијената - рекао је на новогодишњем пријему за новинаре начелник Војномедицинске академије бригадни генерал проф. др Маријан Новаковић.
Исказано у бројкама, до краја септембра ове године у Специјалистичкој поликлиници је прегледано 390.323 пацијента, урађено 4.500.000 биохемијских анализа и 18.535 оперативних захвата. Хоспитализовано је 25.026 пацијената, од тога 17.329 цивилних осигураника. Попуњеност постељних капацитета била је 71,72 одсто. Закључно са 1. децембром крв је донирало 15.146 добровољних давалаца крви.
Ових дана дана обележава се десет година од када је на ВМА покренута акција потписивања донорских картица, којих је до сада потписало око 80.000 грађана. Ове године је на ВМА урађено 29 трансплантација бубрега, од чега се полако повећава број кадаверичних, што је тренд у свету. Пресађене су и две јетре.
Начелник ВМА је напоменуо да су у 2012. проширени капацитети хируршке интензивне неге за осам постеља, које имају и најсавременији мониторинг. Инсталиран је и пуштен у рад вишеслојни компјутеризовани томограф, а набављени су и нови ултразвучни апарати.
Кад је реч о образовању, на ВМА је примљено 25 нових младих лекара из цивилства, који су у тој установи отпочели специјализацију, као и одређени број лекара из војних амбуланата. Медицински факулет ВМА уписао је 4. генерацију кадета, а за две године први војни лекари са овог факултета започеће радни стаж у систему републичког војног здравства.
У тој установи нема дана, недеље да се не одржи неки од курсева, симпозијума, конгреса, а веома је интензивна и међународна сарадња. ВМА је ове године била домаћин Балканском конгресу војне медицине.
Начелник ВМА је на пријему истакао да се и у наредној години планира даља модернизација и унапређење знања и технологија. То је континуирани задатак у тој установи, а побољшање комуникације на релацији пацијент-медицински техничар-лекар један од најважнијих задатака ове установе.
 
Београд, 21. децембар 2012. године

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас