23_bkvm_open.jpg

Добри утисци са конгреса Балканског комитета војне медицине

18. 05. 2018

Делегација војног санитета Републике Србије предвођена заступником начелника ВМА пуковником проф. др Мирославом Вукосављевићем, учествовала је у раду 23. конгреса Балканског комитета војне медицине (БКВМ) одржаног од 11. до 14. маја 2018. године у Анталији, Република Турска.
На конгресу са укупно 226 учесника из шест земаља чланица БКВМ, наша делегација наступила је са 18 пријављених радова (14 усмених и четири постер презентације). У научном програму чије су главне теме обухватиле санитетску подршку на првој борбеној линији и у масовним несрећама, ваздухопловну медицину, као и третмане вишеструких трауматских повреда и савременог приступа хемијским, биолошким, радиолошким и нуклеарним претњама, представљено је 335 научних радова (171 усмена и 164 постер презентације).
Традиционално су награђене усмене и постер презентације из сваке земље, а награде су додељене др Дејану Пилчевићу из Клинике за нефрологију ВМА за усмено излагање о епидемиолошким и клиничким карактеристикама компликованих случајева маларије у Централноафричкој Републици и др Мирку Долићу из Клинике за психијатрију ВМА за постер презентацију о понављаној транскранијалној магнетској стимулацији у лечењу депресивних поремећаја.
Научни програм конгреса БКВМ, који се од 1995. године одржава сваке године у једној од земаља чланица, оцењен је високом оценом на постконгресном састанку посвећеном сумирању утисака и планирању наредних активности Комитета.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас