279.jpg

Добровољно завештање органа у ВМА

22. 08. 2009

 
Београд, 22.август - Војномедицинска академија је прва установа у нашој земљи која је пре десетак година започела са програмом завештања органа и издавања донорских картица. До сада је у ВМА донорске картице добило око 24.000 грађана.
У Србији се на на листама за трансплантацију органа налази више од 1.500 болесника. Годишње је у нашој земљи потребно извршити око 400-500 трансплантација бубрега, 100-150 трансплантација јетре и 20-30 пресађивања срца.Нажалост већина ових болесника не дочека да им се пресађивањем органа продужи живот.
По речима пуковника проф.др Небојше Станковића, начелника Групе хируршких клиника и једног од чланова тима за трансплантацију органа у ВМА један од начина да се проблем недостатка органа реши, поред Закона о трансплантацији чије се усвајање очекује, предстаља и завештање органа за живота и добијање донорских картица.
- Суштински је важно да се код наших људи стално развија свест о потреби донирања органа или давања сагласности да се органи могу узети од најближег сродника код кога је наступила мождана смрт и чији органи могу спасити или продужити живот најмање четврорици болесника чији су органи неповратно изгубили функцију – наглашава пуковник Станковић и додаје да је велики задатак не само здравствених служби већ и средстава јавног информисања, као и других структура друштва да помогну у јачању свести наших грађана о важности завештања органа. Органе могу завештати сви пунолетни грађани Србије који немају малигну болест, дијабетес или неко од психијатријских обољења.
Заинтересовни грађани детаљне информације о поступку завештања могу добити у Центру за трансплантацију органа ВМА или путем телефона 011/3670784.
После обављених стручних консултација и прегледа, грађанин, потенцијални двалац, у овом Центру испуњава приступни образац и добија донорску картицу. У Центру за трансплантацију ВМА води се прецизан регистар издатих донорских картица, који се редовно ажурира на републичком нивоу.
Добровољним завештањем органа свесно дарујемо живот другој особи исказујемо највиши ниво људске солидарности и племенитости. 
 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас