Dodeljena priznanja Profesor Ivan Berkeš.jpg

Додељена признања „Професор Иван Беркеш“

03. 12. 2015

Осамнаеста научна конференција посвећена животу и делу професора Ивана Беркеша, у организацији Друштва медицинских биохемичара Србије, Научног фонда „Професор Иван Беркеш“ и Института за медицинску биохемију ВМА, одржана је данас на Војномедицинској академији.
Заступник начелника Војномедицинске академије пуковник проф. др Зоран Шегрт рекао на отварању скупа да је за ВМА, као академску институцију, веома значајно што се ова лепа традиција наставља већ 18. пут за редом. Истакао је да је професор Беркеш доајен медицинске биохемије и да је под његовим менторством велики број кандидата докторирао и магистрирао укључујући и око 150 специјализација из медицинске биохемије. Због његовог ауторитета у овој области, додељивање овог признања и награде је велики подстицај студентима фармације јер им се тиме даје додатна мотивација и јавно признање њиховом знању и раду. Додао је да се годишње у Институту за медицинску биохемију ВМА уради неколико милиона различитих процедура које су неопходан део свих фаза дијагностике и лечења пацијената.
Извршна директорка Друштва медицинских биохемичара Србије професорка др Нада Мајкић – Singh рекла је да није случајно што се годишња конференција посвећена проф. Беркешу одржава на Војномедицинској академији имајући на уму да је прва специјализација из биохемије утемељена управо на ВМА 1955. године под руководством пуковника магистара фармације Љубомира Пураћа. Навела је да су ова окупљања прилика и да се чују најновија достигнућа из ове области, као и да се награде најбољи студенти Фармацеутског факултета Универзитета у Београду. Ове године то су магистри фармације Бранислава Шупљеглав и Милан Милојевић.
У наставку конференције представљени су најбољи научни радови из области медицинске биохемије у претходном периоду.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас